Tanjug
Patrijarh Porfirije

Kosovski zavet izraz je vernosti srpskog naroda Hristu, izraz potpune vere u uskrsnuće, rekao je patrijarh srpski Porfirije.

Patrijarh Porfirije izjavio je da se raduje skorom susretu s narodom i vladikama u Crnoj Gori, a posebno je, ističe, zadovoljan što će sa premijerom Zdravkom Krivokapićem potpisati Temeljni ugovor o međusobnim odnosima SPC i države.

U opširnom intervjuu za zagrebački “Večernji list”, Porfirije na pitanje šta bi poručio pravoslavnim vernicima u Crnoj Gori, kao i koji je njegov pogled na problematične odnose SPC-a i države Crne Gore, ističe da bilo čije slobodno, bez prisile izjašnjavanje o bilo čemu, bilo kojoj socijalnoj karakteristici, uključujući i nacionalnu pripadnost, ne može biti upitno ni za koga.

– Što se tiče odnosa naše Crkve s državnim vlastima, mi ćemo nastojati da i tamo sarađujemo po evropskom načelu kooperativne odvojenosti – rekao je Porfirije.

Ne postoji, ističe, razlog da Crkva i država ne sarađuju na dobro svih, bez obzira na to kako se izjašnjavaju. Porfirije je istakao da Srpska crkva nema nikakav problem s postojanjem bilo koje države, naravno, ako se poštuju prava njenih vernika, posebno kada ti vernici čine većinu stanovnika, kao što je to slučaj u Crnoj Gori.

Za njega je, ističe, najbolji princip odvojenost Crkve i države, gde svako treba da radi na svom polju, ali isto tako je, dodaje, važno da sarađujemo u svemu gde ima mogućnosti i potrebe za dobro svih: Crkve, države, građana.

– Što su bliži i bolji odnosi Crkve i države, uključujući patrijarha i predsednika ili kralja, a zasnovani su na demokratskim principima i procedurama, na punom poštovanju slobode svih, to bolje za sve – naveo je patrijarh.

Na opasku da neki redovno kritikuju njegove izjave o Kosovu i Metohiji, Porfirije je uzvratio pitanjem:

– Ko može jednostavno da zanemari, zažmuri pred činjenicom da su ljudi, hršćani, Srbi u 21. veku proterani iz svojih kuća, njih više od 200.000, sa svojih njiva, da je posle 2000. godine uništeno, devastirano četrdeset crkava na Kosovu i Metohiji.

Govoreći o Kosovskom zavetu, patrijarh je rekao da je to izraz Novog zaveta, žrtvovanje desetine hiljada srpskih vitezova u Kosovskom boju, u svemu po ugledu na žrtvu protomučenika Hrista za život bližnjih i za život u večnosti.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime