Hadži Marko Vujičić
Patrijarh Porfirije

Patrijarh srpski Porfirije, koji boravi u SAD, posetio je Saborni hram Svetog Vaskrsenja Hristovog i Akademiju Svetog Save u Čikagu.

Patrijarha, u čijoj pratnji su bili episkop kanadski Mitrofan, protojerej-stavrofor Velibor Džomić i protođakon Dragan Radić, u porti hrama u petak su dočekali episkop novogračaničko-srednjezapadnoamerički Longin, sa sveštenstvom Sabornog hrama i mnogobrojnim parohijanima, saopštila je Informativna služba Srpske pravoslavne crkve.

Najmlađi članovi parohije, obučeni u srpsku narodnu nošnju, dočekali su patrijarha hlebom i solju, po tradicionalnom običaju iz starog kraja usledio je svečani čin doksologije koji su služili sveštenici i đakoni Sabornog hrama.

Patrijarh srpski Porfirije je zatim posetio Akademiju Svetog Save, parohijsku školu u kojoj se nastava odvija prema dvojezičnom planu rada. Učenici Akademije Svetog Save su izveli bogat kulturno-umetnički program ne skrivajući radost zbog susreta sa svojim patrijarhom, navodi SPC.

Patrijarh je domaćinima zahvalio na srdačnom dočeku i posebno izrazio radost zbog prikazanog znanja i umeća učenika škole, a naročito njihovog poznavanja srpskog jezika i kulture.

Patrijarh je zatim otišao u Šerevil, gde će biti održana donatorska večera za manastir Krku, drevnu srpsku svetinju u Dalmaciji. Patrijarh Porfirije sutra će služiti liturgiju u hramu Svetog Save na Menhetnu i to će biti prva služba koja će posle sedam godina biti služena u njujorškom hramu Svetog Save.

2 COMMENTS

  1. Патријарх најзад у Чикагу.
    Прошле године, због короне, Патријарх није могао да у Чикагу, присуствује великој прослави, 100 година Српске православне цркве у Америци.
    Зашто се нико се није сетио да евоцира успомену на годишњицу Српске туге, кад су Срби били приморани да трбухом за крухом, из отаџбине, беже у Америку? Зато што би се та годишњица туге поклопила са великом прославом Српске православне цркве.
    Чега се паметан стиди тим се по неко поноси.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here