Patrijarh ustoličuje episkopa Sergija

0

 

Novi episkop srednjoevropski: Vladika Sergije

Na prvoj liturgiji koja je posle letnje pauze u nedelju služena u hramu Svetoga Save u Hanoveru, arhijerejski zamenik prota Milan Pejić vernike je pozvao da u nedelju dođu u Himelstir i svečano dočekaju vladiku Sergija i patrijarha srpskog Irineja koji će vladiku ustoličiti na tron episkopa srednjoevropskog.
– Episkop Sergije je mladi vladika koji dolazi iz manastira Rmanj iz okoline Drvara u Eparhiji bihaćko-petrovačkoj. On je u Nemačkoj boravio pre 17 godina kao đakon, a sada dolazi kao episkop – ukratko je vernike obavestio sveštenik Pejić.
Posle odlaska vladike Konstantina koji je na čelu eparhije bio od 1991. godine, oko godinu i po, kao administrator eparhijom je upravljao patrijarh Irinej. Vladika Konstantin je u crkvenom postupku, sa dužnosti upravljanja eparhijom suspendovan u decembru 2012. godine, a odlukom Sabora najvišeg tela SPC te dužnosti je u maju ove godine i razrešen.
Prema odluci Sabora na tron Eparhije srednjoevropske sešće otac Sergije (Karanović), iguman manastira Rmanj u Martin Brodu. Vladika Sergije hirotonisan je 26. jula 2014. u Sabornoj crkvi u Beogradu.
Prema rečima Karola Lupe, portparola Eparhije srednjoevropske, liturgija koju će u nedelju služiti patrijarh Irinej, vladike Sergije i Lavrentije i grčki mitropolit Avgustin, počeće u 10 časova. Svečani doček je neposredno pred početak liturgije. Na svečanosti se očekuju visoki dostojnici gotovo svih crkava i konfesija u Nemačkoj i ugledni gosti iz političkog, privrednog, društvenog i kulturnog života Nemačke i Srbije.
U nedelju se istovremeno slavi i manastirska slava Gospojina, a očekuju se vernici i sveštenstvo iz cele Nemačke. Za sve goste, a očekuje ih se oko 1.000, biće priređen slavski ručak i prigodan kulturno-zabavni program.

 

 

Potomak vojvode
Vladika Sergije (Karanović) rođen je 4. jula 1975. u Bačkoj Palanci. Zamonašio se 1995. u manastiru Gomjenica u Banjalučkoj eparhiji. Ove godine na Blagovesti proizveden je u čin arhimandrita, diplomirao je na Aristotelovom univerzitetu u Solunu, a trenutno je postdiplomac na Bogoslovskom fakultetu u Foči. U manastiru Presvete Bogorodice 1996. bio je đakon, a nemački jezik naredne dve godine usavršavao je na Institutu u Regenzburgu.
Vladika Sergije potiče iz poznate svešteničke porodice Karanović iz sela Boboljusci kod Martin Broda, a najpoznatiji je Đoko Karan Karanović, vojvoda iz Bosansko-hercegovačkog ustanka (1875-1878).

 

 

Treći vladika
Eparhija zapadnoevropska, iz koje je kasnijim reformisanjem nastala i Eparhija srednjoevropska, osnovana je 12. marta 1969, a sedište episkopa bilo je u Londonu.
Zbog nastojanja da se u Evropi organizuje verski život i prikuplja pastva, sedište episkopa preseljeno je u privatnu kuću Radojke Grubić u Hajlingenhausu kod Diseldorfa, a kasnije u centar Diseldorfa. Eparhijski centar u Diseldorfu je ostao do 1978. kada je u Himelstiru kupljen i kasnije renoviran manastir Uspenija Presvete Bogorodice.
Graditelj manastira i prvi episkop Lavrentije (Trifunović) 1991. je otišao na dužnost episkopa Šabačko-valjevske eparhije, a nasledio ga je vladika Konstantin (Đokić). Vladika Sergije je treći episkop sa sedištem u Himelstiru.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here