Anđela Petrovski
Živopisna svetkovina: Uživali i izvođači i gledaoci

Francuski institut u Srbiji proslavio je, prvog dana leta, 70. rođendan u srcu Beograda, Knez Mihailovoj ulici. Centralni deo proslave, koja je promovisala i dugo francusko-srpsko prijateljstvo, obeležili su nastupi poznatih umetnika dve zemlje.

Đ Gringo predstavio je savremenu francusku muziku, umetnice srpskog TKV i Kaldea iz Francuske su uživo stvarale uličnu umetnost, grafički kolektiv Matrijaršija je štampao majice sa specijalnim dizajnom povodom jubileja Instituta, dok su članovi grupe Balkan Furdž et Stanica – Contemporardž Dance Station izveli savremeni i hip hop ples. Kaldea je u Srbiji drugi put, a kako je rekla, osećala se odlično.

Nije očekivala da će događaj biti zabavan, sa žurkom i ljudima koji su pratili i snimali ono što rade umetnici i bili i učesnici programa. Zatvaranje manifestacije koju je pratila brojna publika, obeležio je nastup plesne grupe Sine Ljua Non Art u izlozima Francuskog instituta. Na proslavi su, pored ostalih, uz Manuela Buara, direktora Instituta, bili Žan-Luj Falkoni, ambasador Francuske u Srbiji i srpska ministarka kulture Maja Gojković.

Francuski institut u Srbiji je sastavni deo svetske mreže od 100 takvih ustanova, a njegova misija je da putem kulture, obrazovanja, inovacija i saznanja, izgradi nove puteve između dve države.