Tanjug/AP
Peter Pelegrini

Slovačka ima principijelan stav o Kosovu i on se neće menjati sa novoizabranim predsednikom Peterom Pelegrinijem, kaže za Kosovo onlajn direktor Centra za savremene politike i urednik portala “Juropijan vestern Balkans” Nemanja Todorović Štiplija.

– Slovački stav o Kosovu se nije menjao od dana proglašenja nezavisnosti Kosova. Ona ima jasan, principijelan stav o Kosovu i zastupa ga već nekoliko slovačkih vlada koje dolaze iz različitih partija. I Peter Pelegrini, i njegov protivkandidat na izborima Ivan Korčak su u ranijim periodima potvrdili da Slovačka nikad neće priznati Kosovo. Dok je bio premijer, Pelegrini je u razgovorima sa tadašnjom premijerkom Srbije Anom Brnabić govorio o tome, a Korčak je kao državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova i kasnije kao ministar spoljnih poslova vrlo jasno poručivao da Slovačka nikada neće priznati Kosovo i nikada neće promeniti tu svoju odluku – navodi Štiplija.

On navodi da je Slovačka vrlo konzervativno društvo, i da su samim tim partije koje su stale iza predsedničkog kandidata Pelegrinija, i Smer i Hlas, zauzele poziciju da u predizbornoj kampanji pristupe vrlo populistički, na onaj način na koji koji to u zemljama centralne i istočne Evrope to daje neke rezultate. Tokom predizborne kampanje nisu pominjali Kosovo, dok je centralna tema bilo pitanje rata u Ukrajini.

– Stavovi Slovačke koji su vrlo slični stavovima Mađarske i po pitanju rata u Ukrajini i pomoći Ukrajini bili su centralna tema ove kampanje. Predsednički kandidati su se optuživali međusobno, s jedne strane za podršku Rusiji, a sa druge za podršku Zapadu, odnosno slanje vojske u Ukrajinu, što na kraju nije nadležnost predsednika Slovačke. I jedan i drugi kandidat su koristili mehanizme koji su trenutno popularni i nešto na šta su građani osetljivi. Međutim, Slovačka kao vrlo tradicionalno društvo vratila se temama koje su bile populističke i nacionalističke, a koje su Smer i Hlas u ovoj kampanji, mogu slobodno da kažem, i zloupotrebljavalje – kaže Štiplija.

2 COMMENTS

  1. On k’o Orban. Ugledao se na njega. Samo se malo neckaj i eto evropskih para. Kad dobijes – sve priznajes.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here