Tanjug/AP
Novi predsednik Slovačke Peter Pelegrini

Peter Pelegrini pobedio je u drugom krugu predsedničkih izbora u Slovačkoj. Nekadašnji premijer ove zemlje, bliski saradnik sadašnjeg premijera Roberta Fica sa kojim deli naklonjenost Rusiji, obećao je da će osigurati da Slovačka ostane na strani mira, a ne na strani rata.

Peter Pelegrini postaće šesti predsednik Slovačke od sticanja nezavisnosti nakon raspada Čehoslovačke 1993. godine. Na toj funkciji naslediće Zuzanu Čaputovu, prvu ženu na čelu države u toj zemlji.

Pelegrini ima italijanske korene. Njegov pradeda Leopoldo Pelegrini došao je u tadašnju Austrougarsku kako bi učestvovao u izgradnji pruge između Ljevice i Zvoljena.

Studirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta „Matej Bel“ i Tehničkom univerzitetu u Košicama, fokusirajući se na bankarstvo, investicije i finansije. Od 2002. do 2006. godine radio je kao ekonomista.

Poznat je kao bliski saradnik sadašnjeg slovačkog premijera Roberta Fica. Ficova partija Smer pobedila je na parlamentarnim izborima u septembru prošle godine na proruskoj i antiameričkoj platformi, a deo koalicione Vlade koju je Fico formirao je i Pelegrinijeva stranka Hlas (Glas).

Pelegrini, koji je bio Ficov zamenik u Smeru, postao je premijer 2018. godine, nakon što je Fico bio primoran da podnese ostavku posle velikih antivladinih protesta zbog ubistva novinara Jana Kucijaka i njegove verenice.

Kasnije se odvojio od Fica i osnovao sopstvenu stranku Glas, više centrističku i liberalniju od Ficovog populističko-levičarskog Smera.

Podrška Moskvi u kampanji – hoće li biti zaokreta u spoljnoj politici?

Pelegrinijeva kampanja delimično je bila praćena retorikom podrške Moskvi, a njegov protivkandidat Ivan Korčok optuživan je da je „ratni huškač koji bi poslao slovačke vojnike da se bore u Ukrajini“, iako predsednik Slovačke nema takva ovlašćenja.

– Izbori se mogu dobiti tako što će se drugi učiniti ratnim kandidatom. Ovo neću zaboraviti –  rekao je Pelegrinijev protivkandidat Korčok posle proglašenja rezultata.

Pelegrini, koji se smatra umerenijim od Fica, rekao je da njegov izbor neće značiti žurbu sa bilo kakvom fundamentalnom promenom u spoljnoj politici.

– Ne radi se o budućem pravcu spoljne politike. Takođe garantujem, kao i drugi kandidat, da ćemo i dalje biti jaka članica EU i NATO – rekao je Pelegrini.

Pelegrinijeva pobeda učvrstila je Ficovu vlast dajući njemu i njegovim saveznicima kontrolu nad glavnim državnim položajima.

Kritičari brinu da će Slovačka pod vlašću Roberta Fica napustiti svoj prozapadni kurs i slediti uputstva Mađarske.

Nova vlada je odmah obustavila bilo kakvu isporuku oružja Ukrajini.

Hiljade ljudi nedavno su izašle na ulice širom Slovačke kako bi se usprotivili Ficovoj proruskoj politici, ali i planovima za izmenu krivičnog zakona i preuzimanje kontrole nad javnim medijima.

Malo je verovatno, kako tumače kritičari, da će mu novoizabrani predsednik Pelegrini stati na put.

3 COMMENTS

  1. Prestanite već sa tim “populista”, jer ništa ne znači! Svi su oni populisti, kad jim zatreba i svi su puni parola o narodu!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here