Tanjug
Kosovske bezbednosne snage

Ministarstvo odbrane SAD saopštilo je danas da je na sastanku sa predstavnicima ministarstva odbrane privremenih prištinskih institucija u Prištini razgovarano o prioritetima saradnje u oblasti bezbednosti i o podršci transformacije KBS u, kako je navedeno, “profesionalne snage teritorijalne odbrane interoperabilne sa NATO-om”.

“Svrha konsultacija bila je da se razgovara o prioritetima bilateralne saradnje u oblasti bezbednosti i podršci implementaciji desetogodišnjeg plana transformacije KBS-a u profesionalne, multietničke, interoperabilne sa NATO-om snage teritorijalne odbrane koje su pod civilnom kontrolom za sve narode Kosova”, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da su razmenjene informacije o projektima koji imaju za cilj da pomognu u poboljšanju sposobnosti i interoperabilnosti tzv. KBS, kao i o, kako je navedeno, “predstojećim vojnim angažovanjima, programu partnerstva sa Nacionalnom gardom Ajove i članstvu u međunarodnim organizacijama”.

Sastankom održanim 22-23. februara kopredsedavao je glavni direktor za evropsku i NATO politiku u Kancelariji sekretara za odbranu Alton Buland sa ministrom odbrane privremenih prištinskih institucija Ejupom Maćedoncijem, navodi Ministarstvo odbrane SAD.

U konsultacijama su učestvovali i general-major Nacionalne garde Ajove Stiv Ozborn i brigadni general Kris Mekini, kao i predstavnici ambasade SAD u Prištini.

Tzv. KBS nastale su 2009. godine iz snaga kosovskog zaštitnog korpusa, odnosno pređašnje tzv. OVK, a skupština privremenih prištinskih institucija je 2018. godine, bez prisustva srpskih predstavnika, usvojila zakon o transformaciji tzv. KBS u vojsku.

Prema Rezoluciji 1244 SB UN, KFOR je jedina oružana sila na KiM, a ona je predviđala i demilitarizaciju tzv. OVK i drugih naoružanih grupa kosovskih Albanaca.

2 COMMENTS

  1. Još jedan dokaz da samo ameri i njeni poltroni šire rat, stradanja i muku narodima, koji im ne povlađuju. NAJVEĆE ZLO DANAS JE AMERIKA.

  2. Опет ово
    Треба у УН нека се ово савјету саопшти , Р1244УН није одобрила албанску војску ,
    Преговоре преко ЕУ који су такође албански спонзори , њихов метод је све што се договори албанци не примењују , а онда лајчак једноставно пређе на нови захтјев под патронатом немачке и све тако смо дошли да се на ТЕРИРИТОРИЈИ СУВЕРЕНЕ ДРЖАВЕ СРБИЈЕ покушава укинути ЛЕГАЛНА ВАЛУТА ДИНАР.
    МОЖДА БИ МОГЛИ ДА ПРЕДЛОЖИМО ДА ТЕКСАС ПРОМЕНИ ВАЛУТУ
    ЈЕР ТЕКСАС ЖЕЛИ ДА СЕ ОДЦЕПИ ОД АМЕРИКЕ.
    Знамо шта би се десило…

    🇷🇸☦️🇷🇸

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here