Ministarstvo odbrane Rusije
Foto: Ilustracija

Ruski razvoj hiperzvučne rakete velikog dometa je ogroman izazov za SAD i stavlja njenu vojsku u bezizlazan položaj, saopštio je vršilac dužnosti komandanta ratne mornarice SAD Tomas Modli, govoreći u komitetu za naoružanje Predstavničkog doma Kongresa.

– Za nas je ogroman izazov to što naši protivnici razvijaju hiperzvučne rakete velikog dometa, što stavljaju naše oružane snage u bezizlazan položaj i tera da se i radi dalje. Mi treba da razvijamo različite mogućnosti kako bi se suprotstavili tome. Zato mi razvijamo naoružanje u okviru konvencionalnog munjevitog napada – rekao je Modli.

– Sarađujemo sa Ratnim vazduhoplovstvom. Razmatramo sve mogućnost o kojima ne mogu otvoreno da govorim – naveo je Modli.

Poslednjih meseci Pentagon je više puta priznavao da su SAD zaostale od Rusije i Kine u proizvodnji hiperzvučnog oružja. Šef resora Mark Esper 7. decembra 2019. godine je naglasio da su se SAD našle „u ulozi onog koji sustiže“. Zamenik  Elen Lorg koji se bavi nabavkama saopštio je da je 14. januara na sastanku sa novinarima SAD nameravaju značajno da aktiviraju rad na hipersoničnom oružju i sredstvima zaštite od dronova.

Ruski predsednika Vladimir Putin je izjavio ranije da Rusija prvi put u istoriji se nalazi ispred drugih država po nivou razvoja naprednog naoružanja, uključujući hiperzvučne.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here