pixabay.com
Pentagon

Pentagon je danas značajno revidirao svoju procenu o planovima Kine da poveća svoj arsenal nuklearnog oružja narednih godina, navodeći da bi Peking mogao da ima 700 bojevih glava do 2027. godine, a do 2030. možda čak i 1.000.

Iako su te brojke značajno manje nego što su trenutni nuklearni kapaciteti SAD, koje imaju 3.750 bojevih glava, one predstavljaju veliku promenu u američkoj proceni u odnosu na prošlu godinu, kada je Pentagon upozorio da će Kina do kraja ove decenije imati najviše 400 bojevih glava.

U velikom godišnjem izveštaju o kineskoj vojsci koji podnosi Kongresu, Pentagon je ponovio zabrinutost zbog povećanog pritiska na Tajvan koji Kina smatra svojom teritorijom, kao i zbog kineskog hemijskog i biološkog pgorama i tehnoških dostignuća.

Ipak, u izveštaju Pentagona naglasak je na rastućem kineskom nuklearnom arsenalu, prenosi Rojters.

– Tokom naredne decenije NR Kina namerava da modernizuje, diverzifikuje i poveća svoje nuklearne snage – kaže se u izveštaju.

Dodaje se da je Kina počela izgradnju najmanje tri silosa za skladištenje interkontinentalnih balističkih raketa.

Kina je saopštila da je njen arsenal znatno manji nego američki i ruski i da je spremna za dijalog, ali samo ako Vašington smanji zalihe svog nuklearnog oružja na kineski nivo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here