commons.wikimedia.org/www.flickr.com/people/45644610@N03
Izraelska vojska

Jicak Brik, penzionisani general-major Izraelske vojske, kaže da je njegova zemlja izgubila rat s Hamasom u Pojasu Gaze, ističući da izraelski domaći front nije spreman za regionalni rat širih razmera.

U tekstu za izraelski list “Mariv”, koji je objavljen u nedelju, Brik je rekao: “Ne možete dugo lagati svoj narod.” Potom je dodao: “Ono što se dešava u Pojasu Gaze i na severnom frontu protiv Hezbolaha u Libanu obiće nam se o glavu pre ili kasnije. Tada će se otkriti istina sa svim svojim tajnama.”

Brik je naglasio da izraelski domaći front nije spreman za regionalni rat koji bi bio hiljadama puta teži i opasniji od trenutnog rata u Pojasu Gaze.

Govoreći o izazovima sa kojima se suočava izraelska vojska u Pojasu Gaze, Brik je rekao: “Svakog dana naši vojnici se ubijaju i teško ranjavaju zbog zamki i eksploziva prilikom ulaska u minirane kuće bez ikakve pretrage, i ne preduzimaju odgovarajuće mere pre ulaska.”

Brik je kritikovao odluke izraelskog načelnika Generalštaba Herzija Halevija o nizu imenovanja u vojsci, smatrajući da je on “odavno daleko od stvarnosti i da je izgubio kontrolu nad terenom, ali je počeo da postavlja pukovnike i poručnike po svojoj slici i prilici”.

Sprema se još gore

Brik dodaje da oni postavljaju pukovnike i poručnike, iako neki od njih snose direktnu odgovornost za ono što se dogodilo (misleći time na 7. oktobar i posle), kako bi sačuvali svoju zaostavštinu, koja je izazvala ”najveću katastrofu u 75 godina od osnivanja države Izrael”.

Brik smatra da će se, ako političke i vojne strukture nastave da deluju na ovaj način, “naći u mnogo gorem položaju nego što je to bilo pre početka napada na Pojas Gaze. Zapravo, izgubićemo dostignuća koja smo postigli i nećemo postići ciljeve rata: svrgnuti Hamas i vratiti otete ljude.”

“Izgubili smo rat s Hamasom i gubimo naše saveznike u svetu zapanjujućom brzinom. Cilj potpune eliminacije Hamasa skinut je sa dnevnog reda, a otete ljude još nismo vratili žive u zemlju”, dodao je.

Bivši general je dodao da manevar (kako je opisao kopneni napad na Pojas Gaze), za koji su navijali izraelski lideri, nije izdržao test i nije postigao rezultat kojem su se svi nadali.

Od početka kopnenog napada na Gazu 27. oktobra 2023. godine izraelska vojska se suočila sa žestokim otporom palestinskih frakcija u Pojasu Gaze, što joj je nanelo velike gubitke u ljudstvu i opremi.

Prema podacima Izraelske vojske, broj poginulih vojnika i oficira u njenim redovima, u ratu koji se vodi od 7. oktobra prošle godine, dostigao je 591, među kojima je 249 poginulih od početka kopnene operacije.

Od početka rata ranjeno je 3.079 oficira i vojnika, od kojih je 1.781 ranjeno od početka kopnenog napada.

Izrael od 7. oktobra 2023. godine vodi razorni rat na Pojas Gaze, koji je ostavio desetine hiljada civilnih žrtava, većinom žena i dece, pored nezapamćene humanitarne katastrofe i masovnog uništavanja infrastrukture. Zbog svih ovih dešavanja Tel Aviv se našao pred Međunarodnim sudom pravde pod optužbom za genocid.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here