Peres: Izrael nije zainteresovan za rat

0

 

Šimon Peres

"Pružamo našu ruku u miru Siriji, ali pod jednim osnovnim uslovom, Asad mora prestati s podrškom teroru i transferu oružja i raketa (libanskom) Hezbolahu", poručio je Peres Asadu, naglasivši da je rat poslednja stvar koju Izrael želi.

 

Asad je u subotu rekao da "Sirija deluje da bi podstakla mirovni proces, ali Izrael ne izgleda spreman", preneli su izraelski mediji.

Peres je danas precizirao da mir sa Sirijom ne može da dovede do situacije u kojoj ta zemlja nastavlja da podržava teror i naoružava Hezbolah, protiv koga je Izrael ratovao više od mesec dana u leto 2006. godine.

Predsednik Izraela je, takođe, rekao da će ta zemlja pristati na mir sa Sirijom ali ne ako izraelsko povlačenje sa Golanske visije dovede do toga da to postane odskočna daska za napade na Izraelce, podsetivši na iskustvo iz pojasa Gaze.

"Mi posmatramo transfer oružja iz Sirije Hezbolahu širom otvorenih očiju i jedino moguće značenje toga je da Sirija pokušava da pojača napetost duž granice", rekao je Peres, koji je nedavno optužio Damsk da je Hezbolahu isporučio dalekometne rakete tipa "skad". Sirija je, međutim, porekla da naoružava gerilce te šiitske proiranske organizacije.

Indirektni pregovori Sirije i Izraela, posredstvom Turske, vođeni su 2008. godine, ali su prekinuti posle četiri runde, u decembru iste godine, zbog izraelske ofanzive na pojas Gaze.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here