pixabay.com

Do sada nezabeleženo ekstremni toplotni talas pogodio je ovog februara Zapadnu Australiju i njen glavni grad. Ovog ponedeljka, u Pertu je sedmi put od početka meseca zabeležena temperatura od preko 40 stepeni Celzijusa, pošto je grad „ključao“ na maksimalnih 42,3 C

Do sada najtopliji februar u istoriji Perta bio je 2016. godine, kada je četiri puta maksimalna dnevna temperatura prelazila 40. podeljak na skali. Sada je sedam vrelih dana već dostignuto 19. februara, uz mogućnost da krajem ove nedelje još jednom bude blizu te granice.

Zapadna Australija se suočava sa naletima jakih toplotnih talasa već tri nedelje, a Biro za meteorologiju (BoM) saopštava da su najgore pogođeni delovi zapada i severa države. U Džeraldtonu je recimo u ponedeljak izmereno 47,7C.

Ovako ekstremne temperature donele su Zapadnoj Australiji udarno mesto na mapi najtoplijih regiona sveta. Tokom 24 sata, 18. i 19. februara, čak 15 najtoplijih lokacija na planeti bila su mesta širom najprostranije australijske države.

Ovakve vrućine izazvale su strahovanja od mogućih šumskih požara duž jugozapadne obale, a dve škole u okrugu Džurijen bej, oko 200 kilometara severno od Perta, zatvorene su u ponedeljak zbog povećanog rizika od požara. Srećom, za sada nije bilo većih požara, saopštilo je Ministarstvo za vatrogasne i hitne službe u Vladi Zapadne Australije.

– Bio je to dug, vreo period za ljude u zapadnom delu države – rekla je Džes Lingard iz BoM, dodajući da su uslove toplotnog talasa pokretala tri „nemilosrdna“ korita relativno niskog atmosferskog pritiska, koja donose topao i suv vazduh.

Lingard je istakla da se ova korita obično zadržavaju uz obalu do 24 sata, a onda ustupaju mesto hladnijem vazduhu, ali ovaj put se to nije dogodilo tokom cele sedmice.

– Uporedila bih to sa atmosferskom saobraćajnom gužvom – reklao je Lingard.

Očekuje se da će danas doći do „osveženja“, pošto je za sredu najavljeno maksimalnih 30 stepeni u Pertu. Međutim, ova još i prijatna letnja temperatura neće se zadržati dugo, pošto se krajem sedmice očekuje da živa u termometrima ponovo „skoči“ u gornji deo tridesetih podeljaka.

Kako objašnjavaju stručnjaci za klimu, ovakve prilike stvorili su vremenski obrazac El Ninja, klimatske promene i dipol Indijskog okeana, pošto sve tri pojave igraju ulogu u toplotnim talasima. Drugim rečima, nešto kao „savršena oluja“ događaja.

U Karnarvonu skoro 50 stepeni!

U nedelju 18. februara u gradiću Karnarvonu, blizu najzapadnije tačke kopnene Australije, zabeleženo je rekordnih 49,9 stepeni Celzijusa. Reč je o drugoj najvišoj temperaturi ikada zabeleženoj u Australiji u februar, kao i osma najviša temperatura u zemlji otkako se podaci beleže.

Novi rekord Karnarvona je za čak 2,1C veći od dosadašnjeg, postavljenog 20. januara 2015. Takođe, Istog dana postavljen je rekord i u čuvenom Zalivu ajkula, gde je u nedelju temperatura dostigla 49,8C, odnosno 2,5C više od prethodnog rekorda.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here