Peru veš za NATO i švercuju drogu

0

NATO sprovodi istragu o poslovanju firme "Ekolog" iz Dizeldorfa, koja je u vlasništvu porodice makedonskih Albanaca, a angažovana je na pružanju logističke podrške misiji u Avganistanu.

 

 

"Ekolog" snabdeva 150.000 vojnika na više od 100 lokacija širom sveta pitkom vodom, gorivom i mobilnim toaletima

 

"Prema informacijama kojima trenutno raspolažem, zainteresovan sam da utvrdim da li firma "Ekolog" možda koristi ugovore koje je zaključila sa nama za ilegalne radnje koje ne mogu biti u interesu NATO-a, ISAF-a, niti zemalja koje učestvuju u misiji", naveo je nemački general Egon Rams.

General Rams, komandant centra zaduženog za logističku podršku misiji u Avganistanu, naglašava da postoji sumnja da je bilo šverca droge i navodi da će to istražiti, javio je "Dojče vele".

Komanda zajedničkih savezničkih snaga, pod čijom je odgovornošću misija u Avagnistanu (ISAF), a na čijem čelu je general Rams, nalazi se u Holandskom mestu Brunsum, nedaleko od granice sa Nemačkom.

"Zeminili nas zbog prezimena"

 

Iz sedišta firme "Ekolog" iz Dizeldorfa saopšteno je da su procene KFOR-a "neodgovorajuće". Između "Ekologa", odnosno osnivača, porodice Destani, i kriminala nema nikakve veze, kažu, dodajući da je jedino objašnjenje – zamena imena.

Poznavalac Balkana, novinar Johanes fon Donanji, nekada dopisnik švajcarskog nedeljnika "Veltvohe", kaže da se dobro seća imena Destani, veze sa "Ekologom" i moći porodice tokom ratnih previranja u nekadašnjoj Jugoslaviji, krajem devedesetih godina.

Donanji kaže da su članovi te porodice bili "moćni u ratnim sukobima, moćni finanski, moćni politički" i da se već tada govorilo o kriminalu pojedinih članova klana, švercu droge, trgovini oružjem i ljudima, istina potiho i bez dokaza.
"Međutim, stranci koji ne znaju albanski za to često nisu ni saznali", kaže Donanji.

U toj komandi su od 2003. godine sklapani ugovori sa firmom "Ekolog" o pružanju usluga za potrebe ISAF-a, kao što su isporuke goriva, pranje veša, ili odnošenje smeća.

Istraga NATO-a zasniva se i na saznanjima KFOR-a o uticajnoj porodici makedonskih Albanaca Destani sa područja Tetova, a "Ekolog" je jedna od firmi u njihovom vlasništvu.

Još 2002. godine, u izveštaju nemačke obaveštajne službe pri KFOR-u bilo je reči da je porodica Destani "klan sa težištem na organizovanom kriminalu". U jednom aktuelnom izveštaju KFOR-a, koji je označen kao poverljiv, piše: "Porodica Destani iz Tetova kontroliše kriminalne aktivnosti i šverc u pograničnom području između Kosova i Makedonije".

Najzanimljivije je da se svi ti podaci nalaze u banci podataka NATO-a, jedino što ih do sada niko nije tražio, kaže general Egon Rams.

"Poslovni odnosi nisu proveravani. Sada sam saznao podatke. To automatski dovodi do preispitivanja koliko je za nas "Ekolog" prihvatljiv kao poslovni partner. Ne bih želeo da NATO i ISAF budu dovedeni u vezu sa bilo kakvim ilegalnim poslovima", kaže general.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here