Unsplash

Neprijatan problem suvišnog perutanja vlasišta, možete probati da rešite i nekim namirnicama koje imate u kuhinji.

Često nedostatak dovoljno vode u našim telima uzrokuje suvu kožu. Veoma je važno da svakodnevno pijete puno vode kako biste pomogli svom opštem zdravlju, kao i suvoći kože i vlasišta. Redovna hidratacija pomaže u smanjenju perutanja vlasišta.

Možete probati da se peruti rešite i uljima.

Kokosovo ulje sadrži masne kiseline, uključujući laurinsku kiselinu i kaprinsku kiselinu, ono ima snažna antivirusna, antimikrobna i antifungalna svojstva. Ova svojstva pomažu u ciljanju i ubijanju gljivica i svih virusa ili bakterija koje mogu uticati na jače perutanje.

Savetuje se i da izaberete 100 odsto čista eterična ulja, kao što su ulja od lavande, zimzelena, timijana, limunove trave, čempresa, origana, čajevca, što sve pomaže u borbi protiv gljivica i kvasca.

Studija koja je sprovedena na osobama starosti između 20 i 60 godina, od kojih su svi imali perut imala je za rezultat da eterično ulje limunske trave značajno smanjuje njihovu perut posle sedam dana upotrebe.

Neka od ovih ulja možete uzimati kroz ishranu, kao što je ulje origana, sve dok su 100 posto čista. Pokušajte da kombinujete jednu do dve kapi ulja origana, limunske trave i lavande sa čašom vode da biste napravili tonik koji možete da pijete.

Poznato je da aloe vera bogata brojnim sastojcima koji umiruju i pomažu u lečenju iritirane kože. Aloja može ublažiti svrab i perutanje kože kod ljudi sa seboroičnim dermatitisom, ozbiljnijim stanjem kože koje može izazvati perut.

Istraživanja takođe pokazuju da pored toga što služi kao kućni lek za smanjenje peruti, takođe pomaže u poboljšanju gubitka kose.

Maslinovo ulje iz vaše kuhunje može biti veoma korisno jer može privremeno ukloniti ljuspice peruti. Samo nanesite malo nerafinisanog organskog maslinovog ulja na kožu glave. Ostavite da odstoji oko sat vremena, a zatim koristite češalj ili četku da zagladite kosu.

Ako nanesete previše, verovatno ćete imati masnu kosu i možda ćete morati da je operete šamponom. Takođe možete dodati nekoliko kapi već pomenutih eteričnih ulja.

Iritacije kože često su uzrokovane depresijom, anksioznošću i stresom. Pokušajte da obratite pažnju na promene na svojoj koži u ovim trenucima, i što je još važnije, pokušajte da smanjenjite stres.

Probajte jogu, kratke šetnje ili vežbe, terapiju masažom i difuzer sa mirisom lavande, na primer.

Jabukovo sirće ubija gljivice koje izazivaju perut. Poznato je da pruža trenutno olakšanje od svraba i može pomoćida se rešite peruti sa samo nekoliko nanošenja.

Pokušajte da kombinujete jednake delove sirćeta sa vodom i umasirajte na kožu glave. Ostavite da odstoji nekoliko minuta i isperite.

Ponavljajte pet do sedam dana i vidite da li ćete primetiti razliku. Ako osetite bilo kakvu iritaciju, prekinite ili koristite svaki drugi dan sedam do 10 dana da vidite da li ima poboljšanja.

Uobičajeno je da ono što jedete može biti deo zdravstvenih problema, pa i onog sa peruti. Probajte visokokvalitetni probiotički dodatak. Ne samo da može pomoći u smanjenju peruti, već može pomoći i poboljšanju vašeg ukupnog zdravlja obezbeđivanjem korisnih bakterija za vaša creva, navodi se na sajtu draxe.com.

Dodajte omega-3 namirnice u svoju ishranu, na primer iz svežeg, divljeg lososa ili čia semenke. Omega-3 masne kiseline mogu pomoći u obezbeđivanju prekopotrebne hidratacije vašoj koži iznutra, i stoga mogu smanjiti perut.

Riblje ulje takođe može delovati kao lek za suvu kožu glave, za zdravu kožu i kosu, i u borbi protiv peruti.

Salicilna kiselina je najpoznatija po svojim efektima protiv akni, ali se pominje i kao prirodni antiinflamatorni lek i piling. Potražite salicilnu kiselinu kao sastojak u šamponima i maskama za kosu i koristite ih kao metodu borbe protiv peruti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here