Perverzni rabin zlostavljao dečake

0

Izraelska javnost šokirana je detaljima zlostavljanja male dece u ritualu isterivanja demona, koji su obelodanjeni juče, povodom povratka vođe jedne jevrejske sekte u Izrael, nakon izručenja iz Brazila.

Izraelska policija tvrdi da ima dokaza da osumnjiči za pokušaj ubistva Eliora Hena, koji je u policijskoj pratnji doputovao u Izrael iz najveće latinomaeričke zemlje, pošto je u nju pobegao prošle godine.

Odmah po dolasku na aerodrom, samozvani rabin, Hen (29) je odveden u policijsku stanicu u Jerusalimu, ali je odbio da odgovora na pitanja, objasnivši da će govoriti samo na suđenju.

Vođa male sekte je osumnjičen da je davao instrukcije svojim sledbenicima da zlostavljaju decu koristeći noževe, čekiće i druge "instrumente za egzorcizam", prikazane juče preko izraelske televizije. Dva brata stara tri i četiri godine su zlostavljanja duže vreme, dok jedan od njih nije pao u komu u martu 2008.
Tako je otkriven jedan od najtežih slučajeva zlostavljanja dece u istoriji Izraela.

 

Hen, koji se sumnjiči da je ključni igrač u tom slučaju, je tada pobegao najpre u Kanadu, pa potom u Brazil, ali je uhvaćen, posle jednoipomesečne potere, u junu prošle godine na ulici u Sao Paolu. Vraćen je u Izrael, jer je izgubio pravnu bitku protiv izručenja.

 

 

Vrhovni sud Brazila zaključio je da ima razloga da mu se sudi za izlaganje osmoro mališana intenzivnom fizičkom i mentalnom zlostavljanju. On je, međutim, tvrdio da je sve činio u uverenju da je decu zaposeo đavo.

Hen je osnovao sektu u jevrejskom naselju Beitar Ilit na Zapadnoj obali, u kome žive mahom ultraortodoksni Jevreji. Davao je instrukcije svojim sledbenicima da primoravaju decu da piju alkohol pomešan sa terpentinom, seku im delove tela noževima, udaraju ih čekićem, teraju da jedu izmet i drže satima i danima zatvorene u koferima.

Majka zlostavljanje dece je već na odsluženju petogodišnje zatvorske kazne, a sada će svedočiti protiv Hena, iako je u početku govorila da je nevin. Ona je bila ta koja je tražila instrukcije od rabina i njegovih pomoćnika kako bi mogla da savlada osmoro dece o kojima se brinula posle razvoda. Rabinovi pomoćnici su, takođe, uhapšeni i suđenje je u toku.

Poznavaoci prilika objašnjavaju da se deca zlostavljaju i u religioznim i sekularnim sredinama. Ranije je bilo vrlo teško prodreti u život religioznih jer se radi o vrlo zatvorenom društvu koje je i danas takvo ostalo. Međutim, u ovom slučaju ostala deca su zbrinuta.

Kada je policija pretraživala Henovu kuću našla je u njoj dokumente sa instrukcijama da se kamenje stavi na tanjir iznad vode koja vri i onda na dečju kožu, kako bi se očistila. Takva direktna uputstva kako da se povrede deca šokirala su zemlju, u kojoj je nasilje u porodici i zlostavljanje dece u porastu.
Tužioci u ovom slučaju navode da je Hen dao instrukcije majci i drugima da decu tuku jako, tvrdeći da će time izmeniti njihovo ponašanje. On je osumnjičen da je i sam umešan u zlostavljanje. Majka je proglašena krivom jer ne samo da nije sprečila čitavu seriju mučenja svoje dece, već ih je naprotiv tresla svom silom, vezivala im ruke i noge konopcima, sama ih terala da piju alkohol dok ne povraćaju i tukla drvenim čekićem.

Članovi sekte su mlađeg dečaka držali pod mlazom vode dok nije počeo da se davi, palili mu prste upaljačem i skidali ga golog, pa isterivali na ulicu, gde su ga polivali hladnom i toplom vodom. Stariji dečak stavljen je pored grejalice dok mu se zbog jakih opekotina koža nije počela ljuštiti i onda su mu sipali alkohol i so na rane.

Advokat vođe sekte Arijel Atari rekao je da čeka da vidi otpužbe protiv svog klijenta i da se u svakom slučaju te stvari nikada nisu desile, kako je rekao.
Sam Hen, koji smatra da je kidnapovan, je izrazio uverenje da će dokazati nevinost tokom suđenja i da mu je učinjena nepravda. Istraga će, kako se procenjuje, potrajati još nekoliko dana, a optužnica se očekuje za manje od dve nedelje.

Tokom četrnaestočasovnog leta iz Brazila vođa sekte nije uglavnom ništa govorio, iako su mu putnici dobacivali, nastojeći da poruče šta misle o njemu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here