EPA/Andrej Čukić
Svetislav Pešić

Trener košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić rekao je danas na okupljanju ekipe pred mečeve protiv Finske i Gruzije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, da je prioritet plasman na šampionat sledeće godine, kao i da će kroz te dve utakmice videti na koga od igrača može da računa za Olimpijske igre.

“Ovo je naše prvo okupljanje posle SP u Manili, verovatno i poslednje do Olimpijskih igara. Prioriteti su najvažniji, znamo zašto smo se skupili, to je EP 2025, ali naravno da uvek tamo negde stoji zbog nemogućnosti kvalitetnih priprema za OI i da vidimo šta možemo od ovog okupljanja i kroz ove dve utakmice da dobijemo za Olimpijske igre”, rekao je Pešić.

Naveo je da su Finska i Gruzija dve različite ekipe, sa dva različita stila.

“Finci su napravili veliki napredak i kroz struku i kroz igrače. Uvek je drugačiji osećaj svih ekipa, ali i reprezentativni. Moramo da radimo na odbrani od tranzicije, Gruzija je drugačija ekipa, sa Šengelijom i ovim iz Tenerifea Šermadinijem, dobili su novog stranca, novog selektora, našeg Aleksandra Džikića, igraju “insajd košarku”, rekao je Pešić.

Pešić je dodao da je osim 15 pozvanih igrača imao u planu i Nikolu Milutinova, Stefana Jovića, Alena Smailagića, Nikolu Topića, ali i Tristana Vukčevića.

“Odredili smo 15 igrača, na neke nismo mogli da računamo, hteli smo da tu budu i Milutinov i Topić, ali zbog povreda nisu mogli. Hteli smo da uključimo i Tristana Vukčevića iz Partizana, ali on tek idućeg meseca puni 21 godinu i tek od sledećeg meseca po pravilima FIBA može da igra za našu reprezentaciju”, rekao je Pešić na prvom treningu po okupljanju reprezentacije.

Srbija u petak igra protiv Finske u Beogradu, a u ponedeljak protiv Gruzije u Tbilisiju. U Grupi G je još i Danska. Pošto je Finska jedan od domaćina Evrobasketa, plasman na kontinentalni šampionat obezbediće dve najbolje plasirane selekcije ne računajući reprezentaciju sa severa Evrope.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here