Tanjug
Svetislav Pešić

Svetislav Pešić, selektor Srbije, u opširnom izlaganju pričao je o razlozima za poraz njegove ekipe u Rigi od Letonije.

Srbija je poražena u Letoniji od Rige (66:59), na taj način Orlovi su sebi prilično zakomplikovali put ka Mondijalu.

– Čestitke Letoniji, posebno na drugom poluvremenu. Odigrali smo dva različita poluvremena. U prvih 20 minuta kontrolisali smo igru. Uradili smo sve što smo želeli, u odbrani i napadu. Imali smo samo jedan problem, to je ofanzivni skok Letonije. U drugom poluvremenu smo počeli da igramo drugu košarku. Kao da smo želeli da pobedimo utakmicu odmah. Bili smo bez nestrpljivi, bez discipline u napadu. Nismo igrali kao što smo želeli. To je razlog što smo izgubili utakmicu, što smo prvo izgubili ritam utakmice – kazao je Pešić, koji je potom nastavio:

– Letonija ima mnogo talenta. Posebno u spoljnoj liniji. Iako su naši bekovi uradili veoma dobar posao na Lamušsu, Bertansu… Posebno u drugom poluvremenu nismo kontrolisali unutrašnju igru Letonije. Imali smo malo fizičkih problema. Ako nisi u dobroj fizičkoj formi, ni koncentracija nije na nivou na kome treba da bude… Mnogo smo uložili u odbranu. Imali smo 35 skokova, Letonija 41. To nije velika razlika, ali naša unutrašnja igra, posebno u trećem periodu nije bila na nivou koji nam je bio potreban da bismo kontrolisali ne samo skok, već celu unutrašnju igru. Znali smo da su letonski igrači na unutrašnjim pozicijama veoma agresivni, kao Ronalds Šmits, kao Brazulis. Svi njihovi igrači na pozicijama četiri i pet su sjajni na skoku. Posebno ofanzivnom. Letonija je tim čija igra dosta zavisi od igrača sa spoljnih pozicija.

U trenutku kad je proradio šut Letonaca za tri poena, Srbija je bila u velikim problemima.

– Znali smo da moramo da kontrolišemo šut za tri poena i posle toga da vidimo kako da kontrolišemo ofanzivni skok. Od početka utakmice to nije bilo na nivou koji nam je bio potreban. Ne volim da pričam mnogo o Letoniji, ipak sam ja trener Srbije. I mislim da smo izgubili kontrolu utakmice u napadu. Letonija je igrala od prvog minuta agresivno, pritiskala je loptu. Ali, očekivali smo to. Nije nas to iznenadilo. U prvih 20 minuta smo pokazali da možemo da kontrolišemo utakmicu, sa dobrim rešenjima u napadu, sa disciplinom, prodorima. Veoma je teško za mene. ovo je novi tim, samo sedam dana smo zajedno, različiti igrači, neki koji nisu igrali kvalifikacije do sada, potrebno je vreme. Sa druge strane, Letonija dugo igra zajedno. U svakom trenutku znaju šta žele da igraju – zaključio je Pešić.

2 COMMENTS

  1. Znam ja, zašto je tako, falio mu je onaj igrać, koji mu treba više od Jokića! Šta li mu se desilo, da mi je samo znati!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here