B. Miličić

Trojac brani svetinje pešačenjem! I to ne bilo kakvim, već maršom od 1.200 kilometara! Toliki put će, naime, na nogama prevaliti Pljevljak Čedo Đačić, Prijepoljac Aleksandar Babić i Miloš Ajković iz Zete, kada se, uz božju pomoć, domognu Ostroga. Tamo su se nedavno zaputili sa Svete Gore i, dobivši blagoslov bratstva, upustili u jedinstven poduhvat kako bi dali podstrek borbi za odbranu svetinja u Crnoj Gori i pokazali da se do tog cilja dolazi molitvom, slogom i žrtvom, što i njih trojicu motiviše da istraju u svom podvigu. Prvi deo puta već je za njima, jer su iz Grčke ušli u Bugarsku.

Kroz tu državu, kako računaju, pešačiće najmanje šest dana, a onda još deset kroz Srbiju do završne etape od crnogorske granice do ostroškog manastira. Sve u svemu, prema njihovim proračunima, za ostvarenje cilja biće im potrebno mesec dana, a svaki je prepun iskušenja. Kako ističu, trude se da hodaju šumama da izbegnu asfalt jer on ubija tabane. U šumama, uglavnom, i spavaju. Osim jedne noći, provedene na plaži, i konaka u domu sportiste Željka Lukovića, koji je insistirao da ih ugosti, sve ostale su prespavali pod vedrim nebom. Straha nemaju, u Boga se uzdaju. Ipak, ima situacija kada im nije svejedno. Na njihovom dosadašnjem putu bilo je i zmija, ali su im veći problem zadale pčele, koje su se na nekim njivama odjednom stvorile i obrušile prema njima.

– Sto košnica pčela letelo je sa obe strane. Nismo mogli da se vratimo, jer je daleko. Pitali smo se šta ako je neko alergičan. Srećom, uz Božju pomoć, savladali smo i to iskušenje – ispričao je Aleksandar Babić, preduzetnik, koji se aktivno bavi sportom i u 40. godini. U odličnoj formi, fizičkoj i duhovnoj je i Čedo Đačić (62), kompozitor i tesktopisac. On je prekaljeni hodočasnik, a prošle godine je pešice prešao 800 kilometara u slavu patrijarha Pavla. Za najdužu litiju od početka borbe za odbranu svetinja kalio se i najmlađi član hrabre ekipe Miloš Ajković (25). Ovaj momak iz Zete u februaru ove godine hodao je od Hrama Svetog Save u Beogradu do Podgorice da pokaže da su upornost i duhovna snaga glavno pogonsko gorivo u bici za spas pravoslavlja u Crnoj Gori. Za uspešno savladan put od 500 kilometara, zajedno sa trojicom učesnika tog hodočašća, nagrađen je veličanstvenim dočekom pred Hramom Hristovog vaskrsenja u Podgorici. Učesnici litije pozdravili su ih ovacijama, gromoglasnim skandiranjem “Ne damo svetinje” i bakljama.

Jedva ušli u Grčku

Trojicu hodočasnika na put je ispratio episkop mileševski Atanasije, koji im je dao blagoslov za ovaj poduhvat. Prvo iskušenje sačekalo ih je već na startu. Kada su krenuli ka Hilandaru, grčki granični policajci im nisu dozvolili da uđu u zemlju zbog situacije sa korona virusom. Hrabra ekipa ipak nije odustajala od svog nauma. Dva dana su spavali u vrećama i na kraju uspeli da se domognu Svete Gore, početnu stanicu svog dugog i teškog puta.