EPA/Sergei Karpukhin
Dmitrij Peskov

Ruske vlasti uspele su da spreče ekonomski kolaps koji je pretio zemlji nakon uvođenja sankcija 2022. godine, pa čak i da pređe na rast, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u intervjuu za televiziju “Rusija 1”.

– Postojala je pretnja kolapsom, zaista smo morali da mobilišemo sve resurse i unutrašnje snage kako bismo taj kolaps sprečili – rekao je portparol, napominjući da se na rusku ekonomiju tada obrušio teret neviđenih sankcija.

On je istakao da se “nijedna zemlja na svetu nikada nije suočavala i teoretski nijedna zemlja na svetu ne može da izdrži takav udarac” i dodao da Rusija ne samo da je stabilizovala situaciju, već je krenula “putanjom rasta”.

Prema njegovim rečima, “zahvaljujući prilično dalekovidim i mudrim odlukama rukovodstva zemlje” uspeo je da se dostigne plato, situacija stabilizuje i potom krene uzlaznom putanjom.

Peskov je dodao da je malo verovatno da je neko mogao da zamisli da rast ruske ekonomije sada neće biti 2 odsto, kako prognozira Evropska komisija, već skoro 3 odsto.

– To govori o tome da još uvek imamo veoma veliki potencijal koji nam u periodu maksimalne mobilizacije i unutrašnje smirenosti omogućava da izdržimo svaki udar. Sada je, naravno, zadatak da zadržimo ove stope rasta. Stopa od 3 odsto je nedovoljna stopa rasta, ona mora biti veća, to svi shvataju. Moramo da nadoknadimo mnoge propuste –  zaključio je Peskov.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here