Klub mladih umetnika
Poetsko-muzički performans: Marko Milošević je oduševio prisutne

Klub mladih umetnika bečkog odbora SKPD Prosvjeta organizovao je književne večeri pesnika Marka Miloševića, koji je dobio priliku da prvi put predstavi bečkoj publici svoje bogato stvaralaštvo.

Program za koji se tražila karta više obilovao je emocijama publike, ali i gosta koji je svoj poetsko-muzički performans u poslednjih nekoliko godina doveo do savršenstva.

Sa organizatorkama: Vesna, Marko i Anja

Koordinatorke Kluba mladih umetnika Prosvjete Vesna Špirić i Anja Rudić organizovale su dve književne večeri u saradnji sa Alijom Čalakovićem, vlasnikom bara Kotor.

Organizatori su, kako su istakli, ponosni na saradnju sa pesnikom koji je, na radost brojne bečke publike, prvi put nastupio u Beču.

Publika je uživala obe večeri

– Svaka pesma ima svoju priču. Napišem je u trenutku i posle pet minuta više se ne sećam nijednog stiha koji sam napisao jer pesme ne pišem ja, nego one dolaze same. Te pesme nisu moje, već je to dar od Boga – ovim rečima je Milošević započeo svoj emotivni performans.

Poeta je tokom dva nastupa podelio razne anegdote o svom stvaralaštvu, ali i priče iz intimnog života, kao što je njegova borba sa anksioznošću.

Slaven Dobrokes i Katarina Novčić

Posebno snažnu reakciju publike izazvala je pesma “Kaput”, koju je Milošević posvetio svom preminulom bratu.

U muzičkom delu programa mogle su se čuti pesme Tome Zdravkovića, Džeja i drugih domaćih izvođača. Za muzičku pratnju bili su zaduženi Slaven Dobrokes i Katarina Novčić.

Milošević je najavio da će u oktobru opet doći u Beč, ponovo u organizaciji Kluba mladih umetnika Prosvjete.

Mnogi su poželeli neku od Markovih knjiga

Humanitarac

Po običaju, sav prihod od knjiga prodatih tokom nastupa Milošević uplaćuje u humanitarne svrhe, isto će učiniti i sa prihodom iz Beča.

Milošević je rođen 1981. u Svetozarevu, kako se tada zvala Jagodina. Sa 19 godina došao je u Beograd i, kako kaže, poneo sa sobom dušu. Otac je ćerke Petre i sina Nikole, muž Ivane.

Počelo je u koroni: Četiri zbirke u “Poeziji života”

Pomogli mu glumci

Tokom prvog talasa korone, Milošević je napisao pesmu “Sad znaš” koju je govorio glumac Tarik Filipović, posle čega je ona doživela ogroman uspeh u regionu. Ubrzo su i druga velika imena domaćeg glumišta počela da na društvenim mrežama objavljuju kako recituju Miloševićeve stihove, pa je on tako za kratko vreme našao put do srca brojnih ljubitelja poezije. Prvu zbirku pesama “Kroz život dušom” objavio je 2020. godine. Potom su usledile još tri zbirke: “Pobeda sebe”, “Zahvalan” i “Kaput”. Knjige su objavljene pod zajedničkim naslovom “Poezija života” koje je promovisao u Beogradu, Sarajevu, Podgorici, Tivtu, Nikšiću, Banjaluci i drugim gradovima regiona, uglavnom u društvu poznatih glumaca i muzičara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here