Pesme zavičaja izmamile suze

0

Pod vođstvom nastavnica Jelene Radović i Nevene Karajović, dečaci i devojčice izveli su lep program pripremljen na najlepšoj tradiciji iz srpskih krajeva. Program su vodili Stefan i Anđela, a u njemu su učestvovala deca sva tri ovdašnja razreda.
Dečji program bio je zamišljen kao proputovanje kroz otadžbinske gradove i predele. Pevalo se, govoreni su stihovi i pošalice, nostalgično se podsećalo na zavičaj roditelja, baka i deka.

Učiteljice iz Kabramate već više godina trude se da decu upoznaju ne samo sa tradicionalnom književnošću za najmlađe, uvodeći u nastavu najbolje srpske pisce. One, takođe, ne oklevaju da nauče mališane da govore i pevaju i tužne vojvođanske balade Zvonka Bogdana i Đorđa Balaševića ili lepe narodne pesme koje pričaju o zavičaju.

"Prostrana je naša srpska zemlja, lepi su krajevi iz kojih su naši roditelji došli. Surova zemlja i teški uslovi života su bili svakodnevnica naših najdražih. Pa ipak nisu izgubili nadu ni smisao za humor", pričala su deca o Srbiji i Srbima.

Jedna grupa njih slatko je nasmejala publiku pričajući "šta ćaća kaže", govoreći ono što čuju kod kuće, kao "nepogrešiv dokaz" da su oni Srbi iz Dalmacije. Pošteno je da se prizna da su najmlađi onim što su pričali izazvali i poneku suzu svojih očeva i majki.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here