Lična arhiva
Svi dali doprinos: Dečja pevačka grupa, Andrijana, Miki Erdbob, sveštenik i roditelji

Pre tri godine Umetnički centar SOKO iz Bazela nas je u doba pandemije obradovao pesmom “Ljudi likujte, narodi čujte” i spotom za Uskrs (o čemu su “Vesti” pisale), a ove godine usledilo je iznenađenje za Vrbicu. Iako je to važan dečji praznik do sada nije bio inspiracija za neku pesmu koja bi ga proslavila. Ali sada je i Vrbica dobila svoju pesmu. Autorski tandem, kompozitor Đorđe Nejković i tekstopisac Boban Janković, napravio je pesmu, a kontakt sa Andrijanom Adamović iz UC SOKO doveo je do finalne realizacije. Susret u Zemunu tri nedelje pred Lazarevu subotu bio je dovoljan da se slože sve kockice. Zahvaljujući zajedničkoj prijateljici, Violeti Aleksić iz Radio Kruga iz Švajcarske, sreli su se Andrijana i Boban i dogovor je pao. Već je postojala muzička matrica, a izvođači iz Bazela ušli su u studio i snimili pevanje. Glasovi su onda “vraćeni” u Kruševac gde je sve povezano u celinu.

Dogovor je pao: Andrijana Adamović i Boban Janković

Uspavanka i veselje

Pesma je zamišljena kao kombinacija uspavanke i veselog, razdraganog refrena. Strofe je otpevala Andrijana, kao uspavanku detetu kome najavljuje sutrašnji najlepši dečji praznik, a u refrenu dečja pevačka grupa UC SOKO dočarava atmosferu velikog slavlja. Za snimanje spota u pomoć je pritekao stari prijatelj, Miki Erdbob, a Crkva Sv. Ćirila i Metodija u Belpu kod Berna bila je prava scenografija za ovu pesmu. Protojerej-stavrofor Stanko Marković je dao blagoslov i kao i uvek, bio divan domaćin. Uz toliko ljubavi i poštovanja dobar finalni proizvod nije mogao da izostane ocenjuje Andrijana Adamović. Ona za “Vesti” kaže da su u sve ušli bez mnogo razmišljanja iako je izgledalo nerealno da će u vrlo kratkom roku uspeti da urade sve kako treba.

– Tri nedelje pre Vrbice našla sam se na kafi sa Bobanom, koautorom pesme i njemu se javila ideja da bismo to možda mogli da uradimo. Pesma je već postojala, a zamislili su neki glas koji se bavi tradicionalnim pevanjem i da u refrenu budu deca. Umetnički centar SOKO ima obe komponente. S dečjom pevačkom grupom radim već četiri godine, a strofe sam otpevala sama. Po povratku u Bazel imali smo jednu probu, sišli u naš mali studio i snimili glasove – priča Andrijana.

Snimanje: Posle jedne probe odmah u studio

Spojeni sa maticom

Miki Erbob je uskočio da pomogne iako se povukao iz profesionalnog snimanja i fotografije.

– Zadovoljstvo mi je bilo da starim znancima izađem u susret i učinim nešto kako za njih tako i za svoj narod. Smatram da svi treba da damo doprinos očuvanju naše tradicije i kulture jer mi smo Srbija gde god bili na ovom svetu.

Andrijana navodi da su malo više posla oko miksanja imali momci iz Srbije.

Crkva Sv. Ćirila i Metodija u Belu

– Spojila se matica i dijaspora i to nekoliko gradova u Srbiji i Švajcarskoj. Spojili smo crkvu, decu, muziku. Decu sa kojom radim pevanje stalno učim svim našim tradicionalnim vrednostima. Ovde je sve objedinjeno i zadovoljen je moj osnovni pokretački princip – sabornost. Stalno ističem da bez beskrajne dobre volje ničeg ne bi bilo.Tako da se tu odmah našao naš Miki Erdbob, a gostoprimstvo oca Stanka i njegove žene Ađene je već tradicionalno. U toj živopisnoj crkvi uvek se osećamo predivno i vrlo inspirisano. Ponosna sam šta smo uradili i sigurna da će ova pesma naći put do svoje publike i ostaviti trag – ističe Andrijana.

Pesmu “Vrbica” izvode Andrijana Adamović i dečja pevačka grupa UC SOKO-Bazel, kompozitor je Đorđe Nejković, a tekstopisac Boban Janković. Aranžman je uradio studio Destilerija, video snimio i montirao Miki Erdbob, miks inženjer je Zlatko Petković. Vokali su snimljeni u studiju Joksa, a muzika u studiju Na kraju sveta. Snimatelji: Aleksandar Mastelica, Filip Tančić, Jovica Milutinović. Miksano je u studiju Karat, Kruševac. Spot pesme “Vrbica” može da se vidi na Jutjubu i Fejsbuk profilu UC Soko (Kunstzentrum SOKO).

Mia Petrović

Još dugo da radimo

Mia Petrović voli kada pevaju zajedno u grupi.

– To mi je mnogo lepo. Andrijana nije stroga iako hoće da sve bude perfektno, pogotovo kad se radi u studiju. Tamo se svaki detalj čuje. Spot mi se mnogo svideo i želela bih da snimamo još takvih spotova. Ove četiri godine pevanja su brzo prošle i nadam se da ćemo još mnogo godina raditi zajedno sa drugarima i sa Andrijanom.

Marta Adamović

Biće i plesa

Marta Adamović kaže da obožava da peva.

– Volim i snimanje pevanja u studiju, a kasnije i spota. Bio je ovo naš prvi spot posle tri godine. Mnogo volim da se družim sa drugarima iz Sokola, a moja sestra Petra, drugarica Mia i ja osnovale smo plesnu grupu Galaksis. Jedva čekamo sledeći koncert Deca stvaraju muziku da bismo predstavile svoju plesnu tačku.

Petra Adamović

Vreme je proletelo

Petra Adamović je mnogo uživala u svemu dok su radili spot

– Pevala sam, malo glumila i smejala se. Htela bih da uskoro ponovo nešto snimamo. Baš je bilo lepo i zapravo sam sve vreme bila opuštena iako sam mislila da ću biti stegnuta. Dopalo mi se što smo pravili venčiće od vrbice i kako smo pomagali jedni drugima. Dok smo snimali pevanje, vreme je proletelo. Ja pevanje volim jer je zabavno, a tako se družim sa drugaricama i uživam da sa njima pevam i pričam.

Sara Gajić

Uvek nešto naučimo

I Sari Gajić je na snimanju bilo divno, a naročito dok su pravili venčiće i družili se.

– Uložili smo mnogo rada, truda i vremena, ali se isplatilo. Zadovoljna sam kako je ispao spot. Za mene je pevanje u Sokolu nešto izuzetno jer uvek učimo nešto novo, a od Andrijane može puno da se nauči. Volim da pevam stare srpske pesme, jer tako čuvamo tradiciju u dijaspori. Te su pesme pevali naši preci i baš sam zahvalna što imam mogućnost da ih i ja pevam. Uvek se radujem probama u Sokolu.

Emilija Jovanović

Da nas bude i više

Emiliji Jovanović pevanje u Sokolu znači nastavljanje i čuvanje naše tradicije van Srbije.

– Mnogo volim da pevam naše pesme. Za pevanje su potrebni disciplina, trud i puno ljubavi. Meni lično su muzika i pevanje izraz ljubavi i emocije. Da bismo napravili lepu i dobru muziku, moramo se lepo slagati i družiti. Na probama je ponekad nemirno i bučno, ali bilo bi lepo da imamo još dece u horu.

Petra Milutinović

Kratko je trajalo

– Volim da idem na pevanje i svidela mi se pesma “Vrbica”. Kada smo snimali, naučila sam da pletem venčiće od grančica vrbe i to mi se baš dopalo. Crkva u Bernu je prelepa i kad je Miki rekao da smo završili, poželela sam da nastavimo snimanje – kaže Petra Milutinović .

Dijana Jovičić i Teodora Panić

Sreća i uzbuđenje

Teodora Panić je prvi put bila na snimanju.

– Bilo mi je jako lepo na snimanju spota, bila sam veoma srećna, ali i uzbuđena jer mi je prvi put da snimam spot. Praznik Vrbica me raduje, jer na taj dan pletemo venčiće i kasnije ih u svom domu čuvamo celu godinu dok ih novim ne zamenimo.

Bio dobar domaćin: Prota Stanko Marković

Decu vraćamo korenima

Protojerej stavrofor Stanko Marković ističe da su vrata hrama sa radošću otvorili za dečicu iz Umetničkog centra Soko.

– Već smo imali priliku da ih slušamo na nastupima, a gostovali su i kod nas u crkvi, tako da je ovo samo nastavak naše saradnje. Vrbica je najlepši dečji praznik. Deca su svojim otvorenim i iskrenim srcima prepoznala Isusa Hrista i jedina ga vesela dočekala cvećem i zvončićima i u znak sećanja na ovaj događaj naša Crkva proslavlja Vrbicu kad i Lazarevu subotu. Drago mi je da se Umetnički centar SOKO trudi da našu decu ovde u dijaspori uči pravim vrednostima i da ih vraća našoj Crkvi i našim korenima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here