Z. Mirković
Izložba okupila poštovaoce pesnikinje

U Konzularnom odeljenju Ambasade Srbije u Beču, u organizaciji austrijsko-srpskog kulturnog društva “Vilhelmina Mina Karadžić”, otvorena je izložba “Vrdnjička vila – Milica Stojanović Srpkinja”.

U ime Ambasade o značaju izložbe govorila je novi konzul Milica Topalović.

– Ovo je izložba o pesnikinji koja je po mnogome bila prva. Ona je bila prva pesnikinja koja je pisala na srpskom jeziku i podržavala borbu za srpski pravopis. Takođe, bila je prva žena ratni izveštač – objasnila je ona. Ukazala je da su njeni posmrtni ostaci sahranjeni u manastiru u Vrdniku, koji je gotovo potpuno u njenom znaku.

Inspiracija izložbe: Knjiga Svetlane Matić

Vanredna žena

– To je bila vanredna žena svog vremena – podvukla je Topalovićeva.

Predsednica društva “Vilhelmina Mina Karadžić” Svetlana Matić naglasila je da je Srpkinja bila veliki rodoljub koja je uvek isticala ponosno svoje poreklo, pa ga je dodala i svom imenu.

– Borila se da dokaže da žene, pored toga što mogu biti majke i domaćice, mogu biti i izvanredni stvaraoci. Govorila je pet svetskih jezika. Bila je saradnica Vuka Stefanovića Karadžića, kojem je prikupljala narodne priče i običaje, što je vrlo malo poznato javnosti – objasnila je ona.

Prisutan bio i ambasador Srbije pri međunarodnim organizacijama Žarko Obradović

Sačuvati kulturu

Matićeva je kazala da danas kada se govori o kulturnim vrednostima društva koja se bave time, bave se jednim vidom kulturne diplomatije, sa ciljem prikazivanja velike srpske kulture i tradicije.

– U ovo doba je veoma važno, kada se borimo za nacionalni kulturni identitet koji žele da nam zatru, da se borimo za svoj jezik i kulturu. I Nikola Tesla je govorio da bi svaki Srbin koji živi širom sveta trebalo svojim delom da predstavlja svoju maticu na način koji zaslužuje – dodala je ona. Rekla je da joj je želja bila da kroz trogodišnja istraživanja osvetli život Srpkinje, koji može biti putokaz svima koji žive u rasejanju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here