commons.wikimedia.org
NATO brodovi (Foto: Arhiva)

Pet brodova NATO-a ušlo je u luku Odesa u okviru vojnih vežbi „Morski povetarac“ i tu će se zadržati do 28. jula, prenosi lokalni list „Dumskaja“.

„Rano jutros, istovremeno je pet NATO brodova, na čelu sa SNMG2, ušlo u luku Odesa. Prvi su se oko 7 sati (6 sati po srednjoevropskom) ukotvili rumunska korveta ‘Kontradmiral Sebastijan’ i bugarska korveta ‘Bodri’. Do 9 sati počele su da pristižu glavne udarne snage vojnih vežbi. U luci su se privezale španska fregata (SNMG2) F101 ‘Alvaro de Bazan’, turska gregata F243 ‘Jildirim’ i rumunska F222 ‘Regina Marija’“, piše list.

До Одеси завітали кораблі постійної військово-морської групи НАТО-2 Сьогодні, 25 липня 2020 року, до порту…

Gepostet von Sea Breeze exercise am Samstag, 25. Juli 2020

U članku se navodi da su četiri broda, osim španskog, već dolazili u Odesu.

„Alvaro de Bazan“ opremljen je analogom američkog borbenog sistema za informacije i kontrolu „Idžis“. Glavno udarno oružje broda su protivbrodske rakete „Harpun“. Osim toga, poseduje 48 vertikalnih lansirnih silosa Mk 41 za različite rakete, torpeda i artiljerijsko oružje. „Bazan“ nosi jedan protivpodmornički helikopter SH-60 „Si houk“. Brodovi će ostati u Odesi do 28. jula, dodaje list.

Komandant ratne mornarice Ukrajine Aleksej Neižpapa izjavio je u ponedeljak da su na Crnom moru počele međunarodne vojne vežbe „Morski povetarac 2020“. Planirano je da u vežbama učestvuje oko dve hiljade voojnika iz devet zemalja, više od 20 brodova, kao i avioni i helikopteri. Osim Ukrajine i Sjedinjenih Američkih Država, u vežbama učestvuju i pripadnici vojski Bugarske, Gruzije, Norveške, Rumunije, Turske, Francuske i Španije.

3 COMMENTS

  1. Nesretni Ukrajinci i ne slute sa kakvom se vatrom igraju i da su samo topovsko meso. Ispustili su sve iz ruku i drugi odlucuju.

  2. Malo su daleko od kucnog praga,jedinu korist ce imati Ukrajinke u luci.Inace AGEIS se i nije sjajno pokazao u naletu SU 25 sa sredstvima ometanja kada im je ceo sistem izbacio iz upotrebe na 2 sata i za to vreme je preletao preko Americkog broda par puta samo da pokaze da moze.Ipak je Odesa u dometu svih operativnih sistema Rusije sto znaci da su u NATO-u zrtvovali posade gore imenovanih brodova kao meso za gadjanje,nema tu demonstracije sile, jer sile nema sa tako malom flotom brodova.

  3. braco Rusi dobro se cuvajte jer se ovi za nesto spremaju nisu oni ovaj
    virus djabe izazvali neka vam bog u pomoci!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here