pixabay.com

Mnogima je kafa omiljeni deo svakodnevne rutine jer nudi više od samo pojačanja energije.

Konzumacija kafe je povezana sa značajnim zdravstvenim prednostima, kao što je smanjen rizik od oboljenja jetre, srčanih oboljenja, dijabetesa tipa 2 i određenih vrsta raka, ali dodavanjem određenih, nezdravih sastojka u ovaj napitak, mogu se poništiti neke od pozitivnih efekata ovog popularnog napitka. Na primer, mnogi aditivi za kafu, kao što su veštački zaslađivači ili (biljno) mleko obogaćeno veštačkim zaslađivačima, sadrže visok sadržaj šećera i značajan broj kalorija, što može negativno uticati na nivo glukoze u krvi, telesnu težinu i drugo.

Srećom, postoji mnogo korisnih sastojaka koje možete dodati u svoju dozu kofeina kako bi vaš omiljeni napitak bio još zdraviji.

Pet zdravih dodataka za kafu: Neka vaš kofeinski napitak bude još ukusniji i zdraviji

 1. Kolagen

Ako tražite jednostavan način da povećate unos proteina, razmislite o dodavanju kolagenskih peptida u kafu. Peptidi kolagena su lanci aminokiselina koje se dobro apsorbuju iz životinjskih izvora. Većina kolagen peptidnih proizvoda sadrži između 10 i 18 grama proteina po merici, što vam može pomoći da zadovoljite dnevne potrebe za proteinima. Pored toga, pokazalo se da redovna konzumacija kolagena poboljšava gustinu kostiju i zdravlje zglobova, povećava mišićnu masu i poboljšava zdravlje i izgled kože.

2. Voćni zaslađivač

Voćni zaslađivači su biljnog porekla i 300 puta su slađi od saharoze ili kristalnog šećera, ali nemaju kalorije i ne utiču na nivo glukoze u krvi. Potrebna će vam biti samo mrvica. Slatkoća dolazi od glukozida, koji je veoma moćan antioksidans. Ima veoma nizak glikemijski indeks, što ga čini bezbednim čak i za dijabetičare, a ima i nekoliko odličnih zdravstvenih prednosti zahvaljujući snažnim antioksidansima. Smatra se da pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, infekcija, ima antiinflamatorno dejstvo i podiže energiju.

3. Egg kafa

Kafa sa jajetom je ukusna i zdrava poslastica i odličan izbor za one koji nemaju vremena za doručak. Možete isprobati tradicionalni švedski recept, koji dodaje sirovo jaje (uključujući ljusku) u mlevenu kafu pre kuvanja, ili vijetnamsku verziju, koja kafi dodaje penasto sirovo žumance sa nekoliko kapi nezaslađenog mleka i/ili šećer.

4. Cimet

Aromatičan ukus ovog egzotičnog začina dobro se slaže sa blago gorkim ukusom kafe. Dodavanje prstohvata cimeta u šoljicu kafe može vam pomoći u smanjenju želje za šećerom. Pored toga, pokazalo se da cimet podstiče zdrav nivo glukoze u krvi i može biti koristan za osobe sa dijabetesom i pre-dijabetesom. Cimet je takođe prepun antioksidativnih i antiinflamatornih jedinjenja kao što su kumarin, cimetna kiselina, eugenol i cimetaldehid, koji mogu pomoći u održavanju opšteg zdravlja smanjenjem upale i jačanjem prirodne antioksidativne odbrane tela.

5. Sirovi kakao

Kakao prah je proizvod bogat hranljivim materijama dobijen od zrna kakao drveta. Daće vašoj kafi bogat i intenzivan ukus čokolade sa obiljem zdravih fitonutrijenata kao što su flavonoidi. Flavonoidi kakaoa – katehini, antocijanini i proantocijanidini – blagotvorno smanjuju upale, štite ćelije od oštećenja i podržavaju rad kardiovaskularnog sistema.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here