pixabay.com
Foto: Ilustracija

U poslednjih devet dana mandata je nemačka Vlada Angele Merkel odobrila izvoz naoružanja i vojne opreme u vrednosti od skoro pet milijardi evra, od čega je preko četiri milijarde evra namenjeno Egiptu, javlja Dojče vele (DW) pozivajući se na pisanje nemačkih medija.

Time se volumen izvoznih dozvola za naoružanje uvećao na preko devet milijardi evra u ovoj godini, što je rekord za Nemačku.

Te podatke iznelo je Ministarstvo privrede na upit poslanice Levice Sevim Dagdelen.

Daleko najveći poručilac nemačkog naoružanja je Egipat koji je pod sumnjom kršenja ljudskih prava i učešća u sukobima u Jemenu i Libiji, navodi DW.

Samo Egiptu je poslednjih dana mandata odobrena nabavka od preko četiri milijarde evra.

Kako je nedavno pisao nedeljnik “Špigel”, u pitanju su tri ratne fregate koje pravi nemačka “Tisenkrup”, kao i 16 sistema za protivvazdušnu odbranu firme “Dil difens”.

“Špigel” je u izveštaju nazvao odluku Berlina “škakljivom” jer Egipat učestvuje u ratnoj koaliciji protiv pobunjenika u Jemenu, premda navodno više ne učestvuje aktivno u borbama.

“Sa druge strane, Nemačka bi kod isporuke najmodernijih sistema naoružanja morala da ima u vidu i susedni Izrael. Nepisano je pravilo da izraelska vojno-tehnološka prednost ne sme biti ugrožena nemačkim isporukama oružja susedima”, piše list.

Ali ne samo to, Nemačka zvanično ima politiku prema kojoj ne bi smela da izvozi oružje zemljama umešanim u konflikte gde se krše ljudska prava, što je do sada često ignorisano, navodi DW.

Poslanica Levice Dagdelen je doprinos novog kancelara Olafa Šolca izvozu oružja u Egipat, koji je u to vreme bio ministar finansija i vicekancelar, nazvala “teškom hipotekom” za novu Vladu, prenosi DW.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here