Unsplash

Sa početkom proleća ne dolaze samo toplije vreme i sunčani dani, već i nedostatak vitamina. To nikako nije iznenađujuće, jer nakon cele sezone bez sunca, visokokvalitetnog svežeg voća i povrća, naše telo je iscrpljeno i potrebna mu je dobra količina vitamina.

U tome vam mogu pomoći sezonski proizvodi: prikupili smo pet najboljih koji ne smeju da nedostaju vašoj ishrani.

Špargla

Iako špargle možete kupiti u prodavnicama u bilo koje doba godine, njihova sezona počinje u proleće. Sadrže malo kalorija, ali istovremeno niz korisnih supstanci i elemenata u tragovima – tako da je ovo pravo otkriće za one koji su od marta odlučili da svoju figuru pripreme za letnju sezonu. Pripremite vitaminske salate sa šparglama, dodajte ih u supe ili ih jednostavno pripremite na roštilju.

Spanać

Spanać su odavno prihvatili svi fitnes blogeri i gurui zdravog načina života. Na kraju krajeva, ovo povrće je bogato brojnim vitaminima: E, A, K i C, kao i folnom kiselinom, gvožđem i drugim elementima u tragovima. Sveže sorte spanaća se mogu naći na policama već u martu. Dodajte ga u bilo koju salatu, supu ili napravite osnovu za punjenje pita, na primer u kombinaciji sa sirom.

Rotkvica

Rotkvice se dobro nose sa prolećnim nedostatkom vitamina zbog visokog sadržaja vitamina C, PP i minerala, uključujući gvožđe, natrijum, fosfor, kalijum i kalcijum. Istovremeno, sadržaj kalorija rotkvice je vrlo mali – sto grama proizvoda sadrži samo 20 kalorija.

Paradajz

Paradajz naravno nije sezonsko prolećno povrće, ali se na pijaci pojavljuje već sredinom proleća. Dodajte ga salatama, jelima od povrća ili jednostavno jedite svež bez dodatka ulja, kao jabuku.

Praziluk

Ovo povrće ima mnogo laganiji ukus od uobičajenog luka, zbog čega ga mnogi kuvari vole. Praziluk dodajte supi, prilozima i jelima sa ribom, nakon dinstanja, prženja ili kuvanja povrća. Praziluk sazreva u aprilu, a bogat je kalijumom, fosforom, kao i vitaminima B1, B2 i C.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here