Pexels.com

Nije uvek lako razlikovati normalne znakove starenja i potencijalne znakove upozorenja o kognitivnom opadanju.

Budući da ne postoji lek za bolesti kao što su Alchajmerova, demencija Levijehih tela i vaskularna demencija, ključno je rano ih uočiti i reagovati na vreme.

Demencija je, zapravo, neuropsihijatrijski problem. Mada se u početku najčešće manifestuje problemima sa pamćenjem, vremenom zahvata i druge moždane strukture, te se javljaju poteškoće u savladavanju svakodnevnih zadataka, problem u komunikaciji s drugima, kao i promene u raspoloženju, rasuđivanju i osobinama ličnosti.

– Iako ne postoji lek za demenciju, rano otkrivanje i lečenje mogu da pomognu i uspore njeno napredovanje i poboljšaju kvalitet života – kaže Piter Ros, osnivač i izvršni direktor firme “Senior Helpers”.

Doktor Brus Albala ističe da određeni uzroci demencije mogu da se izleče:

– Dok je Ajchajmerova bolest najčešći uzrok progresivne demencije, mnogi oblici kognitivnog oštećenja koji ne napreduju često su posledica stanja koja se mogu lečiti kao što su depresija, hipotireoza, nedostatak folata i tako dalje.

Dr Albala i Piter Ros ističu da bi, ukoliko imate više od 55 godina i primetite sledećih pet znakova demencije, trebalo da posetite svog izabranog lekara.

1. Borite se s rutinskim aktivnostima

Ako vam nešto što vam je pre bilo lako odjednom postane izazov, to bi moglo da bude upozorenje.

– Poteškoće u planiranju ili rešavanju problema mogu biti znak upozorenja na demenciju. Rani znakovi upozorenja na demenciju mogu biti suptilni i varirati od osobe do osobe – tvrdi Ros.

2. Lako se izgubite

Ukoliko ste često dezorijentisani, možda bi trebalo da posetite lekara, jer ovo može biti rani znak demencije.

3. Motorika nije kao pre

– Demencija utiče na fine motoričke veštine. Može vam se desiti da ne možete da vežete pertle ili da zakopčate košulju. Iako su problemi s motoričkim sposobnostima nešto što treba da proverite, nema mesta panici. Neće sva kognitivna oštećenja napredovati do težeg oblika kao što je demencija – objašnjava dr Albala.

4. Zaboravljate reči

Ovo nije ništa neobično i skoro svima se dešava. Međutim, ako vam se dešava svakodnevno i često, to može biti znak da imate neki kognitivni problem.

– Jezične poteškoće, kao što su problemi s pronalaženjem prave reči ili ponavljanje istih reči ili izraza simptomi su demencije – kaže Ros.

5. Promene raspoloženja

Opet, neraspoloženje samo po sebi nije znak demencije, ali promene u vašem uobičajenom raspoloženju ili ponašanju, poput povlačenja ili razdražljivosti, mogu da budu alarm.

– Dijagnoza daje objašnjenje za promene u pamćenju, razmišljanju i ponašanju. Ovo može biti olakšanje i za osobu s demencijom i za članove porodice koja je zabrinuta zbog uzroka ovih promena – zaključuje Ros.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here