Pexels

Prema naučnim istraživanjima, boravak u blizini vode i jednostavno gledanje u vodu pomaže našem mentalnom zdravlju na bezbroj načina i može biti ključ za trajnu sreću.

Naučnik Valas J. Nikols skovao je termin „plavi um“. Prema njegovim rečima, izraz „plavi um“ opisuje blago meditativno stanje u koje padamo blizu, u, na ili pod vodom.

Postoji razlog zašto je to tako.

Vodu doživljavamo svim našim čulima

Voda deluje na svih pet čula istovremeno, pružajući nam potpuno novo, drugačije iskustvo. Zamislite da plivate u mirnom zalivu. Voda je hladna uz vašu kožu, teče i talasa se dok se krećete.

U vazduhu se oseća slani miris koji možete osetiti dok ga udišete. Možda možete da osetite miris morske alge. Scena je preplavljena zelenom i plavom bojom, a vi gledate kako sunčeva svetlost pleše na površini vode. Ne možemo zamisliti opuštenije mesto.

Plava boja ima terapeutski efekat

Ako pogledate u more ili jezero gde se reflektuje nebo, njihovi plavi svetlosni talasi deluju svojom magijom na vas.

Poznato je da plava boja ima smirujući, opuštajući, ali energetski efekat na naše umove i tela zbog svoje specifične talasne dužine.

Drugi razlog zašto nas plava boja tako smiruje, prema nekim naučnicima, je taj što smo evoluirali na planeti na kojoj plava boja okeana preovladava nad kopnom.

Boravak u vodi balansira naše hormone

Da li ste se ikada zapitali zašto plivanje ili ronjenje pod vodom čini da se osećate tako „zen“? Sve se svodi na smanjenje kateholamina, hormona odgovornih za naš odgovor „bori se ili beži“.

Kateholamine proizvode nadbubrežne žlezde kada ste fizički ili emocionalno pod stresom, povećavajući vaš krvni pritisak, broj otkucaja srca i brzinu disanja.

Voda je prirodno okruženje našeg tela.

Kada ste uronjeni u vodu, vaše telo šalje signale da promeni ravnotežu kateholamina, nivo koji je sličan balansu koji se nalazi kada meditirate ili se opuštate. Dakle, kada plivate, vi zapravo meditirate u vodi.

Imamo urođenu vezu sa prirodom

Tokom evolucije, proveli smo mnogo više miliona godina živeći u otvorenim savanama i praznim obalama nego u našim betonskim džunglama danas.

Dakle, logično je da kada se nađemo u ovim prirodnim okruženjima, odmah se osećamo opušteno. Godine 1984. biolog i prirodnjak Edvard O. Vilson skovao je termin „biofilija“ da bi opisao svoju teoriju da ljudi imaju instinktivnu vezu sa prirodom ukorenjenu u našim genima.

Kretanje vode stvara umirujući ružičasti šum

Bilo da su morski talasi ili čak veštački talasi u bazenu ili samo žuborenje reke, zvuci koje čujete spadaju u kategoriju nazvanu „ružičasti šum“.

Sličan je poznatom belom šumu, ali glatkiji, mirniji, umirujući; to je neprekidan, neopisiv zvuk koji podjednako kombinuje sve zvučne frekvencije koje ljudsko uho može da čuje i čak može da vam pomogne da bolje spavate, prenosi Zadovoljna.hr.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here