Pixabay.com

Jedna doktorka je za “The Sun” otkrila kako da sprečimo mamurluk posle novogodišnje noći u samo pet koraka.

Doktor Megan Rosi podelila je svoje najbolje savete za izbegavanje mamurluka nakon predstojaće novogodišnje noći, prenosi “The Sun”.

Njen prvi savet je da obezbedite stomak crevnim mikrobima, to su živa bića kao što su bakterije u vašem telu.

Ovi mikrobi deluju kao vojska protiv mamurluka jer proizvode nešto što se zove butirat što pomaže telu da se bori protiv upalnih efekata alkohola. Stoga je veoma važno da budete siti i da ne krenete sa konzumiranjem alkohola na prazan stomak.

2. Izbegavajte mehuriće

Uprkos tome što mnogi vole da piju šampanjac doktorka savetuje da je najbolje da se klonite penušavog pića.

Istraživači iz istraživačkog centra u Gilfordu otkrili su da su ljudi koji su pili šampanjac bili pijaniji od onih koji ga nisu pili.

Mehurići izazivaju da se alkohol brže apsorbuje u vaš krvotok nadmašujući sposobnost vaše jetre da ga svari takvom brzinom.

3. Budite oprezni sa pićem koje pijete uz alkohol

Stručnjaci upozoravaju da budete oprezni sa dijetalnim pićima jer sadrže veštačke zaslađivače.

Jedno istraživanje je pokazalo da oni koji su alkohol pili sa dijatelanim gaziranim pićem imali su 25 odsto veću koncentraciju alkholoha u krvi od onih koji su pili obične sokove.

Najbolje je da uz alkohol pijete običnu vodu.

4. Ostanite hidrirani

Doktorka Rosi podseća da je važno da odražavamo hidrataciju, kako pre, tako tokom i nakon noćnog izlaska. Njen predlog je da s vremena na vreme vaš alkoholni napitak prekinete sa čašom obične ili gazirane vode.

– Alkohol je diuretik, idete češće u toalet što može dovesti do dehidratacije. Upravo ona može da doprinese svim simptomima mamurluka kao što su glavobolja, umor suva usta, stoga je jako važno da se u organizmu zadrži stalni protok bezalkoholne tečnosti – kaže ona.

5. Dajte prednost jelu pre pića

Veoma je važno, kako ističe doktorka, da pre izlaska jedete dobro. Obične grickalice mogu da budu samo varka da ste siti.

– Uvek prvo imajte obrok kako biste usporili apsorpciju alkohola i pružili jetri šansu da održi korak – zaključuje doktorka Megan Rosi.

1 COMMENT

  1. Jeste /nismo znali da uz pice pripada i meza/Stara narodna/koliko popijes tako ce ti i biti/Zedj se samo vodom gasi/Sva mudrolija a posebno otkrice DOKTORICE sto su znali preci boga pitaj odkada.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here