EPA

Kako temperature nastavljaju da rastu, važno je upamtiti da one mogu biti i te kako opasne. S obzirom na to da su pred nama i jul i avgust, velike vrućine će biti naša svakodnevica.

Iako ćemo uživati u kupanju i drugim letnjim aktivnostima tokom ovih meseci, treba biti oprezan i izbeći zdravstvene probleme vezane za vrućinu, a pre svega toplotni udar, piše Živim, prenosi City Magazine.

Toplotni udar je ozbiljno zdravstveno stanje koje je obično izazvano visokim temperaturama vazduha ili vežbanjem. U tom stanju telo više ne može da se ohladi i unutrašnja temperatura doseže opasno visoke nivoe.

Stariji od 75 godina, bebe, ljudi koji imaju ozbiljnu ili dugotrajnu bolest izloženi su najvećem riziku od toplotnog udara.

Jedan tihi simptom ovog stanja je osećaj velike vrućine, ali bez znojenja. Ako neko pokazuje znakove toplotne iscrpljenosti, treba ga ohladiti i dati mu tečnost.

Drugi simptomi toplotnog udara

Ako predugo sedite na suncu, mogli biste doživeti nešto što se zove toplotna iscrpljenost. To je prirodna reakcija tela na pregrejavanje, prekomerni gubitak vode i soli, obično zbog preteranog znojenja.

Kada se to dogodi, možda ćete osetiti glavobolju, vrtoglavicu i zbunjenost, mučninu i grčeve. Međutim, za toplotnu iscrpljenost, vaši simptomi trebalo bi da nestanu za manje od 30 minuta nakon hlađenja.

Toplotni udar, s druge strane, opasniji je i traje duže, ali je puno ređi. Postoji razlog za zabrinutost kada počnete pokazivati ovih pet ekstremnih simptoma:

– osećate se zbunjeno

– gubite svest

– imate napad

– temperatura tela vam je iznad 40 stepeni Celzijusa

– ubrzano ili nepravilno dišete

Odmah pozovite hitnu pomoć ako budete imali ove simptome.

Kako izbeći ova opasna stanja?

Stručnjaci kažu da može biti potrebno samo deset minuta da izgorite na suncu i 15 minuta da dobijete toplotni udar, u najgorem slučaju.

Nekoliko načina koji vam mogu pomoći da ostanete osveženi tokom vrućine

– držite se podalje od vrućine ako možete

– ako morate izaći napolje, budite u hladu, naročito između 11 i 15 časova, nosite kremu za sunčanje, šešir i laganu odeću

– izbegavajte vežbanje i druge aktivnosti koje vam zagrejavaju telo

– jedite hladnu hranu i piće, izbegavajte alkohol, kofein i tople napitke

– istuširajte se hladnom vodom ili stavite hladnu vodu na kožu ili odeću

– zatvorite prozore danju i otvorite ih noću kada napolju temperatura padne

– koristite klimu i ventilatore.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here