Lična arhiva
Uživao na koncertu: Petar Aleksandar Golijanin

Povodom 70 godina postojanja Kuće umetnika u Bosvilu u Švajcarskoj održan je koncert Omladinskog orkestra tog grada, a prvu violinu svirao je Petar Aleksandar Golijanin.

Petar, koji je poreklom iz Beograda inače živi u Videnu, gradiću u kantonu Argau, a kao mali tražio je da mu mama kupi violinu. Tada je dobio iznajmljenu malu violinu koja mu je dugo zvučala kao pokvarena i na koju se stalno žalio. Kada je 2017. u konkurenciji 100 takmičara osvojio treće mesto svirajući kao solista kompoziciju “Lane moje” dobio je i svoju prvu novčanu nagradu od 50 franaka. Novac je odmah dao mami i rekao da mu kupi violinu koja dobro zvuči. Dobio je bolji i veći instrument i nastavio da svira u ansamblu muzičke škole u kojoj je sa odličnim položio dva nivoa, a ove godine je primljen i u Omladinski orkestar. Već na prvoj probi, dirigentkinja An Sesil Gros bila je oduševljena njegovim talentom i odmah ga je stavila da svira prvu violinu.

Skup talenata: Omladinski orkestar iz Bosvila

Prvi koncert sa omladinskim orkestrom kao prva violina svirao je na proslavi 70 godina postojanja Kuće umetnika u Bosvilu u Staroj crkvi koja je bila prepuna publike. Omladinski orkestar ih je oduševio koncertom “Ljubav”. Mladi umetnici su svirali klasiku, operu “Orfej” pomešanu sa modernim kompozicijama, pričajući muzičku priču zaljubljenom mladići koji zbog devojke “putuje od raja do pakla i nazad u raj”. Posle petog čina, kao simbol odlaska u raj, pušteni su beli baloni koji su prethodno podeljeni publici.

– Kad sam video publiku koja je posle koncerta ustala i nije prestajala da aplaudira, bilo mi je žao što koncert nije duže trajao – izjavio je Petar.

On će naravno nastaviti da svira, jer to voli.

– To što sam primljen u orkestar i dobio mesto prve violine za mene je velika čast i dokaz da sam na pravom mestu.

Roditelji, majka Danijela i tata Slobodan su presrećni što su mu ispunili želju i kupili violinu dok je bio mali, a u svetu muzike uz Petra je i sestra Laura koja svira klavir

Petru je želja da bude solista

Osvaja srca publike

Na pitanje da li želi da svira violinu kao solista, Petar odgovara:

– Prvenstveno želim da osvojim srca publike da uživaju kao večeras u svakoj kompoziciji, a solo violina – malo se zamislio i kao da sebe već vidi kao solistu, nasmejao i rekao – Naravno to mi je velika želja.

Zajedno u svetu muzike: Petar sa sestrom Laurom

Sledi “Eldorado”

– Prezadovoljna sam koncertom i svim mojim učesnicima, predivno je imati ovoliko talentovane dece na jednom mestu i već od sredine avgusta počinjemo da pripremamo sledeći koncert koji će biti održan 25. novembra u Staroj crkvi u Bosvilu pod nazivom “Eldorado” – izjavila je dirigentkinja An Sesil Gros.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here