Lična arhiva
BRIGA ZA MEZIMICU: Sa mamom Anom

Lekari neprestano prate stanje devojčice Milice Tatić (13) iz Kumana kod Zrenjanina, koja boluje od autoimunog hepatitisa. Ona uzima redovno terapiju i njena neizlečiva bolest je pod kontrolom. Ali, kako kaže njena mama Ana Milankov, ušla je u pubertet i može ponovo da se manifestuje ukoliko joj padne imunitet ili da se pokrene zbog stresa. Ponos je svojih roditelja jer, kako priča njena mama Ana Milankov, ređa samo petice i najbolji je đak u razredu, uprkos ovoj hroničnoj bolesti.

Skupi lekovi

– Zato je pod terapijom i samo za lekove nam ode oko 120 evra, pa još bar pedesetak za redovne kontrole na koje idemo u Novi Sad. Iz Kumana nemamo direktan prevoz, već autobusom do sledećeg mesta, a odatle do Bečeja, pa za Novi Sad, gde opet gradskim autobusom idemo do bolnice na ultrazvuk i preglede. Uz to, one komplikovanije preglede radimo u Beogradu – priča mama Ana koliko je potrebno Milici za lečenje.

Ona i suprug imaju i dva sina, pa osim terapije za ćerku novac ide i na školovanje dece, ali su u problemima jer je samo Ana zaposlena. Ona kaže da su svesni da nikome nije lako da izdvoji iz kućnog budžeta da bi ljudima koje ne poznaje dao pomoć i nadu i zato neizmerno cene sve što im je do sada pristizalo od dobročinitelja.

– Teško je tražiti ljudima, ali zbog bolesti naše devojčice pokušavamo na sve načine da joj obezbedimo terapiju i normalno detinjstvo – priča Ana.

O Milici Tatić i njenoj teškoj bolesti “Vesti” su pisale u više navrata, pa naši verni čitaoci znaju kako se ona hrabro bori sa teškom bolešću. Učenica je sedmog razreda OŠ “Milan Stančić Uča” u Kumanu. Obožava da čita i piše, osvaja nagrade na takmičenjima.

– Kada je škola u pitanju, problema nema. Sećam se kada smo saznali za bolest, imala je sedam godina, a dugo je morala da bude u bolnici, pa je pedagog savetovao da ide u školu po olakšanom programu. Nije htela i pokazalo se da je bila u pravu – priča njena mama.

Teški momenti

Ovu petočlanu porodicu nemaština je naterala da se obrati humanim ljudima za pomoć. Ana radi u fabrici kablova, suprug je nezaposlen i uspeva da pronađe neki povremeni posao, pa im je žao što svojoj deci ne mogu da pruže više od nasleđene garderobe, jer novac ode na lekove i školske knjige “puta tri”.

– Samo za knjige za Milicu treba 200 evra, a za najmlađeg sina tek nešto manje. I to je tako reći cela moja plata, a treba i za sveske, olovke, blokove, flomastere… Udžbenici se, nažalost, svake školske godine promene, pa deca ne mogu jedno od drugog da ih nasleđuju – priča nam.

Objašnjava da se snalaze tako što garderobu dobiju od komšija, a da daju ono što je njihovoj deci malo. Sa obućom to, međutim ne ide, moraju da kupe za troje, a deca brzo prerastu svoj broj.

– Pitam se kako žive oni koji nigde ne rade, jer suprug, deca i ja izuzetno skromno živimo. Ne pušimo, ne pijemo, ne trošimo ni na šta osim na osnovne potrebe, pa i pored toga ne možemo da sastavimo kraj s krajem – priča ova brižna majka i supruga.

Život ove porodice je obeležen drugim teškim momentima, a najteži je bio kada je Milici otkrivena bolest.

– Prošli smo puno teških dana dok nije uspostavljena dijagnoza. Lekari su lutali u dijagnozama, pominjali tumor i kancer. U bolnici je bila dva i po meseca. Hvala Bogu sada je dobro, ali me mnogo brine što je bolest nepredvidiva i može 10 godina da miruje, da se stanje odjednom pogorša – iznosi Ana najveću bojazan.

NAJBOLJA U RAZREDU: Milica Tatić

Nadaju se dobrom

Brižna majka priča da se kod Milice novi problem javio kada je konstatovano da lek “imuran”, koji je redovno uzimala, izazvao leukopeniju, pad leukocita, pa je izbačen iz terapije.

– Zato sada lekari stalno prate njeno stanje, a mi strahujemo kako će se odraziti na zdravlje. Nadamo se dobrom.

Kontakt za pomoć

Ukoliko možete i želite da pomognete Milici Tatić da obezbedi neophodne lekove i ima srećnije detinjstvo, možete stupiti u kontakt s njenim roditeljima na adresu: Ulica Toze Markovića 16, 23271 Kumane, Srbija ili putem telefona na broj: + 381 61 650 05 80. Račun:160-5800101054432-98

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here