Pevači uvek dobrodošli

0

Crkveni hor pri hramu Svetog Save u Hanoveru osveštanjem slavskog znamenja, molitvom i malom svečanosti u nedelju je obeležio krsnu slavu – Sveog Simeona Mirotočivog, čije ime nosi. Liturgiju je služio prota Milan Pejić, a horom je dirigovala Jelena Agbaba-Milosavljević. Domaćin slave bila je pravoslavna Nemica Monika Brodel, a ova čast za iduću godinu pripala je dirigentkinji Agbabi-Milosavljević
Hor je 1992. godine zajedno sa prvom dirigentkinjom Kristinom Mladenović Šibenik osnovao sveštenik Milan Pejić, a stručnu pomoć pružio im je i poznati pijanista i dirigent Vladimir Milosavljević, koji je, kako kaže sveštenik Pejić, tri prva meseca redovno dolazio iz Diseldorfa, gde je u to vreme boravio.
Devedesetih godina hor je održao niz veoma uspelih koncerata u Donjoj Saksoniji gde je pravoslavnom duhovnom muzikom osvojio nepodeljene simpatije nemačke publike. Hor je sve ove godine brojao prosečno dvadeset stalnih članova, a toliko ih je i danas.
– Ima nas oko dvadesetak, ali retko kada da dođu svi – kaže dirigentkinja Jelena Agbaba- Milosavljević i naglašava da su im pevački talenti uvek dobrodošli, a naročito mladi.
Kristina Mladenović-Šibenik, prvi dirigent hora, danas je direktor dečjih horova u Državnoj operi u Štutgartu.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here