Prosvjeta
PESMOM ČUVAJU BAŠTINU: Gosti iz Leskovca u hramu Rođenja presvete Bogorodice

U organizaciji SPKD Prosvjeta u Austriji u hramu Rođenja presvete Bogorodice u Beču održan je humanitarni koncert srpske tradicionalne i duhovne muzike.

Gosti i glavni izvođači bili su članovi vokalne grupe Libero iz Leskovca, koji su održali zapažen celovečernji nastup, a sa njima su pevali i mališani Malog hora Prosvjete, koji tradicionalno nastupaju na mnogim muzičkim događajima u Beču i Austriji.

Mali hor Prosvjete

Ovo posebno muzičko veče bilo je posvećeno srpskoj muzičkoj baštini na najbolji mogući način. Koncert je bio humanitarnog karaktera i prilozi su namenjeni najmlađima – deci srpskih dopunskih škola u Austriji, koje je Prosvjeta osnovala još 2012/13. godine.

Brojna publika je ispunila prostor crkve, akustika je bila odlična, a nadahnuti muzičari su nizali pesmu za pesmom, od kojih je svaka nagrađivana aplauzima i ovacijama.

Tako su prisutni mogli da čuju izvođenje duhovnih “Bogorodice djevo” Koste Manojlovića i Mokranjčevu “Tebe Boga hvalim”, pa Bajićevu “Srpkinju”, kao i stare kosovske i metohijske napeve od kojih su se istakli “Žali Zare” i “Pećka kandila”, pa preko veselih južnjačkih ritmova “Niške devojke”, kao i svojevrsni muzički put kroz Srbiju kroz splet srpskih pesama.

Publiku i muzičare je na početku pozdravio i blagoslovio otac Petar Pantić, starešina hrama, koji je podsetio na decenijsku saradnju Prosvjete i SPC u Austriji, kao i službu koju ovo društvo godinama čini srpskom narodu i srpskoj crkvi kroz održavanje srpskih dopunskih škola, kulturnih, obrazovnih i duhovnih programa, ali i aktivnim učešćem u crkvenom životu hramova u Austriji.

Publika je svaku numeru nagrađivala aplauzima i ovacijama.

Goste je pozdravio i predsednik Prosvjete Marko Sarić, a obratio se i inicijator koncerta, prof. Srđan Mijalković.

– Radujem se što su se moji zemljaci iz Leskovca, momci iz sjajnog okteta Libero odazvali našem pozivu, održali ovako uspešan koncert i pokazali veliko muzičko znanje i nesumnjiv talenat – rekao je Mijalković.

Vokalna grupa Libero iz Leskovca koju vodi prof. Miroljub Cvetković nastala je 2010. sa motivom da se očuva, neguje i unapredi višeglasno pevanje u a kapela muškom sastavu. Repertoar je zasnovan na srpskoj duhovnoj i narodnoj muzičkoj baštini i dopunjen istaknutim delima evropske i svetske muzičke literature. Grupa Libero je do sada imala više od 200 javnih nastupa i više od 30 celovečernjih koncerata u Srbiji i inostranstvu.

Ansambl je učestvovao na brojnim festivalima i dobio mnoge nagrade. Članovi okteta su Miroljub Cvetković, Nikola Ilić, Miroslav Stojković, Vasilije Stamenković, Miloš Janković, Zoran Šćepanović, Aleksandar Krstić i Nenad Mitrović.

Cvetković je organizatorima zahvalio na gostoprimstvu, a publici na toplom prijemu.

– Nadamo se ponovnom susretu – poručio je Cvetković.

Posebna energija

– Kad dođemo među naše ljude, uvek je neka posebna energija. Uvek smo lepo prihvaćeni, valjda su ljudi željni svoje zemlje. Publika je ta koja diktira šta da radimo. Mi pevamo na različitim jezicima, ali nam je uvek primarna pesma na srpskom jeziku. Negovanje pravih vrednosti od velikog je značaja za očuvanje i promociju kulturnog identiteta i mi se nekako trudimo da svojom pesmom privučemo i vratimo mlade pravoj vrsti muzike, a ne trendovima koje diktira današnjica – ističe za “Vesti” Miroljub Cvetković, lider Libera.

Vokalna grupa Libero

Pamte Berlin

Od brojnih koncerata grupe Libero izdvajaju se oni u Berlinu 2019. kada su u dva dana nastupali prvo u Ambasadi Srbije, a dan kasnije održali humanitarni koncert u Crkvi Svetog Save u nemačkoj prestonici. Članovi grupe su tada oduševili publiku koja je uživala u izvanrednim koncertima. Glasovi, u to vreme devetorice pevača, bili su nešto posebno pre svega za naše ljude u Berlinu, ali i za nemačku publiku koja se vrlo rado odazvala pozivu i uživala.

Više od 1.000 učenika

Mijalković je kao osnivač i rukovodilac srpskih dopunskih škola u Austriji podsetio da je za održavanje i organizaciju nastave našoj deci potrebna svaka podrška koju mališani zaslužuju.

Jedno od odeljenja Prosvjetinih škola

– Borimo se za njih, njihovu budućnost i za naš lepi jezik koji moramo čuvati i negovati. Zahvalan sam našim crkvama i sveštenstvu jer su prepoznali značaj tih škola i otvorili svoja vrata Prosvjeti i njenim đacima, kojih sada ima više od 1.000 u više od 30 škola na teritoriji cele Austrije.