EPA-EFE/FEHIM DEMIR
Stjuart Pič

Izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Strjuart Pič istakao je danas da Beograd i Priština treba da povećaju napore ka normalizaciji odnosa i naglasio da se pod tim naporima podrazumeva i obaveza Prištine da se formira Zajednica srpskih oština (ZSO).

Pič je u video-snimku koji je objavio na Fejsbuku, po završetku posete Prištini, saopštio da je tamo imao brojne sastanke i razgovarao sa predsednicom i premijerom privremenih prištinskih institucija, Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem, predstavnicima Kfora i Euleksa, i političkih partija u pokrajini, kao i da je posetio manastir Gračanicu i sastao se sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve.

On je rekao da je na svim ovim sastancima istakao da Britanija nastavlja da podržava nezavisnost i očuvanje bezbednosti Kosova.

Povodom događaja u Banjskoj 24. septembra, Pič je rekao da je pažljivo saslušao zabrinutosti iznete tokom sastanaka, i saopštio da Velika Britanija očekuje da organizatori tog incidenta budu pozvani na odgovornost, što je prema njegovim rečima ista poruka koju je poslao tokom boravka u Beogradu prošle nedelje.

Pič je rekao da je saslušao i zabrinutosti i očekivanja Srba sa KiM i poručio da je vreme da se krene napred sa postojećim naporima, kako bi svi građani osetili da imaju budućnost, kako je naveo “u raznolikom i multikulturnom Kosovu”.

“Uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom u kontekstu šire implementacije dogovora koji su postignuti kroz dijalog sa EU, važan je deo ovih napora”, zaključio je Pič.

2 COMMENTS

  1. Tvoje izjave PIC su slizne izjavama vaseg brata Jenkija kristofora Hila.samo si ti svoju izjavu lukavo prekrio.Ko si ti da oyimas srpsko KiM.Dosta je vase lazi tiranije nad srpslim narodom.Napolje iz Srbije i sa Balkana

  2. Pič…daj ti ..deo V.Britanije..Šiptarskim Teroristima…Ko si Ti..🐁🤏..Da Otimaš Svetu zemlju Srbije…
    KOSOVO JE SRBIJA..🧠🧠🧠🐁🤏

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here