pixabay.com

Na Univerzitetu Harvard održana je ceremonija uručivanja Ig Nobelove nagrade, koja se dodeljuje za „najbizarnija“ naučna istraživanja.

Među dostignućima, „koja vas prvo nateraju da se nasmejete, pa da se zamislite“, nalazi se i uređaj za izračunavanje količine pljuvačke, koju za dan proizvedu pljuvačne žlezde petogodišnjeg deteta.

U Teatru Sanders pri Univerzitetu Harvard održana je 29. ceremonija dodele Ig Nobelove nagrade – satirične nagrade za najapsurdnija dostignuća u različitim oblastima nauke. Tokom događaja, dobitnici prave Nobelove nagrade uručili su nagrade svojim kolegama u deset kategorija.

Prema tradiciji, dobitnici Ig Nobelove nagrade su, pored simboličnih nagrada, dobili po 10 biliona zimbabveanskih dolara, koji su povučeni iz upotrebe zbog njihovog stalnog obezvređivanja.

Lekovita brza hrana i „dresiranje“ hirurga

U oblasti medicine nagrađeni su stručnjaci koji su se bavili prikupljanjem dokaza u korist tvrdnje da samo prava italijanska pica može da zaštiti od raka i infarkta. Pionir u tim istraživanjima, Italijan Silvano Galus objavio je tri naučne studije o svom omiljenom nacionalnom jelu.

Za najbolju tehnologiju iz oblasti medicinskog obrazovanja proglašena je američka signalna tehnika za dresiranje pasa, koja pomaže u obuci hirurga. Ispostavilo se da program za stvaranje uslovnog refleksa uz pomoć zvučnih signala može da bude koristan ne samo za životinje, nego i za ljude.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here