Pexels

Uvek treba paziti šta pijemo, jer od pojedinih pića ostaju dugoročne posledice, pa između ostalog, naša koža brže stari.

Možemo da koristimo svakakve kreme i tonike, ali pojedini faktori koji utiču na starenje ne mogu da se tek tako zaustave. Ipak, ono što jedemo i pijemo ima veliku ulogu u tome koliko brzo zapravo starimo. I to je dobra vest jer to znači da donekle možemo da kontrolišemo brzinu kojom će nam se koža s godinama menjati.

S jedne strane, voće, riba bogata zdravim mastima, čajevi, prirodni sokovi i dosta vode pomažu kod usporavanja starenja, a s druge strane, pojedina hrana i pića nažalost taj proces ubrzavaju.

Kako pokazuju studije, piće od kojeg koža najbrže stari je alkohol, pre svega zbog toga kako utiče na hidrataciju i jetru. A to su dva najveća faktora za zdravlje kože koje se menja s godinama.

– Naša koža je sve tanja i suvlja kako starimo, a spoljni faktori to mogu da ubrzaju. Zbog alkohola koji ima efekat dehidratacije koža će brže stariti ako ga pijete mnogo u dužem periodu – kaže dr Ejmi Gudson.

Takođe, ako redovno pijete mnogo alkohola, koža će vam brže stariti zbog poremećaja sna. Studija objavljena u časopisu Nature pokazuje da velike količine alkohola kod muškaraca koji redovno piju izazivaju probleme sa spavanjem. A problemi sa snom, pokazuju studije, vode ka bržem starenju kože. Pokazalo se i da zbog lošeg sna ne možemo da se regenerišemo, pa se znakovi starenja još više vide.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime