EPA
Tonino Picula

Ako Milan Radoičić ne bude izručen Prištini, to će zakomplikovati ionako teške odnose Srbije i Kosova, a potencijalne reakcije međunarodne zajednice mogu rezultirati još strožim političkim i diplomatskim delovanjem prema Srbiji, kaže poslanik Evropskog parlamenta Tonino Picula koji je sastavio tekst nedavno usvojene Rezolucije o sukobu u Banjskoj.

S obzirom na to da postoji legitimna zabrinutost oko svakog tipa prelivanja konflikta na susedne države u regionu Zapadnog Balkana, kako navodi Picula, Evropski parlament prošle nedelje je velikom većinom usvojio Rezoluciju kojom poziva države članice EU da uvedu ciljane restriktivne mere protiv destabilizujućih aktera u Srbiji povezanih sa napadom na kosovske policijske službenike. Ova je situacija ozbiljan izazov i test za sve aktere u regionu.

– Važno je napomenuti i da je Evropski parlament već nekoliko puta ranije izrazio duboku zabrinutost zbog situacije na Kosovu i potezima srpskih vlasti, naročito zbog odnosa Beograda sa Rusijom i Kinom – ističe Picula.

Upitan koje bi konkretno mere mogle da budu uvedene, odgovara:

– Kako je navedeno u rezoluciji koju je usvojio Parlament, restriktivne mere bi trebalo da uključuju zamrzavanje imovine i zabranu putovanja protiv destabilizujućih aktera na severu Kosova, poput Milana Radoičića, koji je preuzeo odgovornost za organizovanje pomenutog terorističkog napada, ali i da ne budu ograničene samo na to.

Picula kaže i da nema informacije iz istrage, osim onih dostupnih javnosti i ne može da potvrdi verodostojnost svih izjava koje dolaze iz Prištine u vezi sa ovim slučajem.

U Rezoluciji se apeluje na Srbiju da u potpunosti sarađuje u istragama. Na pitanje da li Srbija sarađuje, poslanik Evropskog parlamenta kaže:

– Apelovalo se na Srbiju i da uvede sankcije Rusiji, pa to nije učinila, a u pitanju su bili daleko jači pritisci iz EU. To što nije članica EU, nikako ne bi smelo da znači da bi Srbija kao zemlja kandidatkinja kojoj je stalo do bezbednosti na evropskom kontinentu i na svojim granicama smela uzeti za pravo svesno ugrožavanje mira u regionu i teško stečenog i krhkog primirja nakon raznih konflikata.

Na konstataciju da je teško poverovati da će Srbija izručiti Milana Radoičića Prištini, zbog toga što Srbija ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, Picula kaže:

– Odbijanje izručenja može samo dodatno zakomplikovati ionako teške odnose Srbije i Kosova. Osim toga, potencijalne reakcije međunarodne zajednice mogu rezultirati još strožim političkim i diplomatskim delovanjem prema Srbiji.

15 COMMENTS

  1. Ovi su stvarno ,,arogantni do koske,,
    Koga bre da izruce,okupatoru,seceonisti.Ovo je samo da pobesnis….

  2. Nek se bavi time sto Srbi nemaju nikakva prava u Hrvatskoj kao i vracanjem imovine i odstete Srbima koji su morali da napuste Hrvatsku

    • Samo imate svoju istinu i svoje zakone a druge i ne šljivite,faktičko i stvarno stanje je na terenu drukčije!

      • Milane, a na kakvim si ti drogama ziv nam bio? Fakticko stanje na terenu je da siptarski teroristi pucaju na nezasticene civile Srbe koji su tamo starosedeoci, a ne obratno! Ili vi ustase mislite da ste neki faktor odlucivanja u EU medju svojim fasistima? Pa naravno da je fakticko stanje da je Kosovo trenutno okupirana teritorija Srbije od strane Nato i jos faktickije stanje je da tu tzv drzavu nisu priznale ni sve zemlje EU a kamo li ostatak sveta, a i oni koji jesu su pod prinudom zlocinacke USA, a Srbija pokusava da postovanjem medjunarodnih pravila dodje do svog prava i to je nasa istina koja je tebi kao ustasi naravno neprihvatljiva! Vi ste od Nemaca konacno dobili poklon drzavu raspadom Ju pod komandom Nato za sve zasluge fasistickom rezimu od 1.sr do danas ali kao sto vidis u svetu nista nije vecno, pa moze lako da se igra okrene opet napravu stranu, a onda?? Proterali ste iz Ustasije preko 250.000 srba rodjenih tamo, popljackali njihovu imovinu i vi ste deo EU jer njeni zakoni sankcionisu samo one koji to ne prihvataju, pod maskom demokratije kako ste smozvali svoje pljackaske pohode po celom svetu!! Istorija je majka zivota, a vi ocito niste bas skloni ucenju, lakse vam je da sluzite fasiste!?

  3. Da samo stavimo
    Stvari na svoje mjesto, ovakvi EU političari su od učk terorista pokušavali i pokušavaju da stvore državnike tj institucije ???
    Nikad ih albanci nisu imali.
    Možda EU ne želi da zna da su u albaniji imena i prezimena Srbima zabranjena.
    I sav teror nad Srbima
    U EU jednostavno ne postoji u medijima to je blokirano o tome nema razgovora.
    To je ta EU …
    Ako turci opet na EU krenu
    Trebamo im otvoriti put
    A ne ratovati protiv njih 500godina.

    🇷🇸☦️🇷🇸
    🇷🇺☦️🇷🇺

  4. Престаните злоупотребљавали назив међународна заједница то је 8 милијарди а вас је ни 10 посто од тога.

  5. Uz njega treba da izrucite i ove junacine sto se junacu ovde jer su zlo za sbiju i ovija luperde teroristi su teroristi a u vas takvi su negdje 90 posto osudite gi sami najbolje jer oni ce da vama terorisu djecu i familije na kraju !

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here