Pikavcima ćemo puniti smartfone

0

Opušci od cigareta bi u bufućnosti mogli da budu izvor energije ze punjenje smartfonova

 

Novo istraživanje koje je sprovedeno u Južnoj Koreji sugeriše da bi jednog dana, filteri od cigareta mogli da posluže kao punjači za naše laptopove i pametne telefone.

 

Kada završimo sa pušenjem cigare, filtere koji ostaju bacamo, a za godinu dana sakupi se čak 5,6 triliona pikavaca. Grupa naučnika iz Južne Koreje odlučila je da produži proces gorenja pikavaca, kako bi stvorili materija koji može da poboljša superkondenzatore. Oni u sebi mogu da čuvaju elektricitet koji se može osloboditi u trenutku.

 

Superkondenzatori se trenutno nalaze u desktop računarima, ali kako tehnologija bude napredovala, oni će se smanjivati i sigurno pronaći mesto u svim našim elektronskim uređajima.

 

Tim sa Nacionalnog univerziteta u Seulu sakupio je gomilu opušaka raznih brendova, a zatim ih iskoristio u procesu koji se zove piroliza. U pitanju je vid sagorevanja koji se odvija u okruženju bez kiseonika, kako bi zagrevali opuške na veoma visokim temperaturama. Ovaj proces je filtere, koji se sastoje od vlakana celuloznog acetata, između ostalog pretvorio u ugljenik i ugljenične nanocevčice koje se koriste u superkondenzatorima.

 

– Naša studija je pokazala da se iskorišćeni opušci mogu preraditi u vredan materijal, i to veoma jednostavnim postupkom koji istovremeno pruža i zeleno rešenje energetskih potreba današnjice – rekao je profesor i autor studije Jonghep Ji.

 

Naučnici kažu kako bi superkondenzatori napravljeni od ovih materijala čuvali više energije, brže se punili i duže trajali od postojećih sličnih proizvoda.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here