Pink panteri ponizili Austrijance

0

Slavko P. (27), pripadnik slavne bande Pink panter, izbegao je u Austriji kaznu za ubistvo časovničara Bernda Ridla (24) prilikom pljačke zlatare u Ajzenštatu 2005.
 

Napad na juvelirnicu izveli su trojica maskiranih razbojnika. Oni su utrčali u radnju i jedan je uzeo na nišan vlasnikovu ženu, dok su ostali porazbijali izloge velikim ključevima i pokupili plen vredan oko 450.000 evra.

U jednoj od prostorija bio je i Bernd Ridl. On je čuo lomljavu i uključio alarm, a onda je pojurio za razbojnicima do automobila koji ih je čekao ispred prodavnice. Tada se jedan od pljačkaša okrenuo i pucao mu u usta.

Bernd je ostao invalid koji nije mogao bez nege i pomoći. U martu 2013. umro je od akutnog zakazivanja mozga, što je bila nesumnjiva posledica ranjavanja.

Tužilaštvo se uzdalo u svedočenje Ilije B, pošto su razbojnici bili maskirani. Umesto iskaza krunskog svedoka usledilo je poniženje. Slavko P. mogao je pred sudom u Ajzenštatu mrtav hladan da tvrdi da nije pucao. On je tvrdio da je u Bernda pucao vozač, koji ih je čekao u kolima spreman za beg. Vozač je navodno hteo da hicem upozori Bernda koji je natrčao na metak.
 

Kod jataka u Srbiji?

Ilija B. posle prevremenog puštanja iz zatvora mirno je otputovao u Srbiju, gde ga sada traže putem evropskog naloga za hapšenje. Međutim, malo ko veruje da se on zadržao u otadžbini i sumnja se da se sprema za nove pljačkaške pohode.

Slavku P. na ruku je išlo što je vozač poginuo u nesreći na motociklu 2011.
– Bio sam nenaoružan, samo sam pokupio časovnike, a za pljačku sam dobio 15.000 evra – tvrdio je Slavko P. u sudnici.

Njegov advokat tražio je od porote da ga oslobodi i optužbe za pljačku. Međutim, to nije prošlo, ali je porota tesnom većinom (5:3) izglasala da nije odgovoran za ubistvo.

Slavko P. i odbegli Ilija B. imali su burnu karijeru. Kao što su "Vesti" pisale specijalna jedinica policije u austrijskoj pokrajini Burgenland uspela je da uđe u trag trojici pljačkaša. Potom su decembra 2006. Ilija B, Slavko P. i još jedan Srbin uhapšeni u otadžbini. Austrijska policija još tada bila je uverena da raspolaže sa dovoljno dokaza da im osim pljačke u Ajzenštatu na dušu stavi još nekoliko provala, ali i da su pripadnici bande Pink panter. Uprkos tome, srpske vlasti pustile su na slobodu dvojicu osumnjičenih.

Ilija B. na kraju je uhapšen u Nemačkoj i osuđen na šest i po godina zatvora. Nakon što je odležao polovinu kazne u Nemačkoj on je prebačen u Austriju.

Međutim, zaboravili su da u zatvorski računar unesu preostale tri godine koje je morao da odleži po presudi nemačkog suda. Zbog ove greške kompjuter u zatvoru Garsten izračunao je pogrešan datum puštanja na slobodu Ilije B. Nešto kasnije saznalo se da je Ilija B. oslobođen samo nedelju dana pre nego što je trebalo da svedoči na suđenju Slavku P. u Ajzenštatu i da je bio je krunski svedok.
 

Otimao i u Španiji

Slavko P. je kasnije osuđen na šest i po godina zatvora u Španiji zbog nekoliko pljački. Protekle sedmice, portparol tužilaštva u Ajzenštatu Roland Koh tvrdio je da postoji dovoljno dokaza. Priznao je da bi bilo bolje sa svedokom, ali se hrabrio da u ovom slučaju taj nedostatak nije dramatičan.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here