Vehabije na ulici vrbuju samoubice

0

Kuran dele za džabe

Na video snimku postavljenom na Jutjubu može se videti kako se ovaj mladić zaprepastio kada mu je starija dama poklonila 40 evra za besplatan primerak Kurana.

Nekadašnji gimnazijalac iz Enepetala u Ruru posle toga je preko Sirije otputovao u Irak i poginuo. Pridružio se Islamskoj državi, a od pitomog misionara je postao božji ratnik Abu Kaakaa Al Almani. Automobilom punim eksploziva 19. juna uleteo je u kontrolnu stanicu na jugu Bagdada i digao u vazduh sebe i još 54 osobe među kojima su bila deca.

Sličnih Ahmetu ima svuda, a prošle nedelje primećeni su i na Sajmu knjiga u Frankfurtu. Nemačka državna bezbednost procenjuje da su misionari podelili oko 1,4 miliona Kurana, a nepoznat je broj primeraka naručenih preko interneta.

Vehabistički pokret tokom protekle dve godine drastično je osnažio u Nemačkoj. Još 2011. bilo ih je oko 3.800, a početkom ove preko 6.300, smatraju bezbedonosne službe.
U studiji Savezne kriminalističke službe BKA je analizirana biografija 378 islamista koji su otišli da se bore u Siriji. Svaki peti je ekstremističke stavove razvio upravo kroz akciju Čitaj, što je dokaz da je ona uz predavanja u džamijama i propagandu preko interneta najopasniji vid delovanja vehabija.

Torsten Vos, šef odeljenja državne bezbednosti u Hamburgu kaže da su mnogi koji se sada bore u Siriji ranije i sami delili primerke Kurana po ulicama. Od osam nemačkih bombaša koji su izveli samoubilačke napade u Iraku i Siriji, najmanje trojica su učestvovali u ovoj akciji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here