pixabay.com
Foto: Ilustracija

Izložba starih i retkih kubanskih knjiga, kao i knjiga o Kubi otvorena je u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat, gde će trajati do 1. januara 2024. godine, saopštili su danas organizatori.

Počasna članica Adligat postala je kubanska pesnikinja Nansi Morehon direktorka Centra za karipske studije u Kući Amerike u Havani, koja je održala i pesničko veče u ispunjenbom Svečanom salom Udruženja, kaže se u saopštenju.

“Morehon obrađuje teme etniciteta, polova, istorije, politike i afro-kubanskog identiteta. Njeni stihovi opisuju kako su se pomešale španska i afrička kultura, stvorivši današnji kubanski identitet. Bavi se pravima žena u kubanskom društvu, naročito crnkinja”, navedeno je iz Adligata.

Predsednik Adligata Viktor Lazić je podsetio da je Moregon nedavno boravila u Srbiji, kao gošća književnog festivala Smederevske pesničke jeseni, na kojem joj je uručen Zlatni ključ Smedereva.

Pre dve godine potpisan je protokol o saradnji “Smederevske pesničke jeseni” i Adligata, u okviru koje je u njegov Muzej knjige i putovanja stiglo oko dve stotine knjiga sa posvetama koje su festivalu poklanjali značajni pesnici, kaže se u saopštenju.

Kako je navedeno, dogovoreno je da sve godine pobednik festivala u Adligatu održi književno veče, pa je tako u Beogradu stigla i Morehon, koja je

nadahnuta posetom obavestila svoje kolege na Kubi o potrebi da se uspostavi dugoročna institucionalna saradnja.

1 COMMENT

  1. Lepa izložba. Retko se prevode kubanske knjige, a ima veoma veoma dobrih autora. Otganizatorima svaka čast obavezno ću je pogledati.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here