Piše plagijate jer ne može da nađe posao

0

Fonet/AP
Umesto da uče plaćaju za gotov rad
 

Gotovi radovi o određenim temama dostupni su i u elektronskoj formi. Na izvolte su onima koji bi prečicom do znanja. Razloga za zabrinutost ima jer je plagiranje radova u porastu. Nemogućnost nalaženja posla pismene primorava da rade i uče za nepismene srednjoškolce i studente.

 – I te kako naručuju pisane radove jer ne poznaju materiju o kojoj bi trebao da pišu, a i iskreno ne znaju na koji način bi trebalo da ih rade, u kojim formatima. Ja nemam načina da naplatim svoje visoko obrazovanje, tako da moram time da se bavim – ispričala je devojka koja za druge piše radove.

Kako bi sprečili plagiranje, profesori pribegavaju raznim mehanizmima.

– Prvo, jasno i precizno definisanje teme seminarskog rada, tako što će ona biti usko definisana, a ne opšte definisana. Zašto? Zato što opšta definisana tema povećava mogućnost da tekstvovi od tako zadate teme već postoje i da su oni javno dostupni – kaže Nenad Stanišić, prodekan za nauku i međunarodnu saradnju Ekonomskog fakulteta.

I u radnoj verziji seminarskog se uočava podvala. Međutim, ako student ipak nekako uspe da dođe do usmene odbrane rada, teško može da sakrije nepoznavanje materije.

– U takvom slučaju mi studentu ne izdajemo potvrdu o seminarskom radu. Njima nije potrebno samo da urade seminarski rad nego da za korektno urađen seminarski rad dobiju potvrdu. Seminarski rad nosi određen broj poena. Dakle, ako student pokuša na neki način da prevari, da izmanipuliše profesora, naravno da profesor to neće dozvoliti. Neće izdati potvrdu o seminarskom radu – navodi Stanišić.

Ima studenata koji su svesni toga da plagiranje ne pogoduje znanju.

– Magareća usluga se čini studentima zato što pogotovu na Pravnom fakultetu neke stvari moraju da se znaju. Takve stvari ne treba raditi – kaže student Marko Kusić.

Nastavnici u srednjim školama izgleda da suviše veruju učenicima.

– Stil i način literarnog izražavanja postali su prepoznatljivi nastavniku. I to učenik gotovo nosi kao svoj svojeručni potpis. Tako da mahinacije tipa da će neko uraditi rad umesto njih gotovo da nisu moguce. Do sada nismo imali slučaj da je neko dao plagijat – kaže Nenad Andrić, direktor Prve tehničke škole.

Sistem vrednosti je poremećen, zbog čega je ovo veliki društveni problem. Sve je više onih kojima je cilj samo da dođu do diplome verujući da im za posao nije potrebno znanje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here