Pismo za kravu

0

Putovanje motorom slikovitim prekomorskim autoputem kroz Floridu zaista je spektakularno ako vas usput ne zakači tornado ili tropska oluja. Put se nalazi na jugozapadnom delu Floride, a izgrađen je 1938. godine jer je tri godine ranije uragan potpuno uništio železničku prugu. Danas put ide duž obale okeana uz koji je načičkano niz ostrva koje nazivaju kiz, što znači "ostrvca". Pošto prelazi preko mnogo ostrva, ovaj autoput ima čak 42 mosta. Poslednje u tom nizu je ostrvo Ki Vest od kojeg je do Kube oko 150 km, što je istovremeno i najjužnija tačka SAD.
Prvo ostrvo gde se turisti zaustavljaju je Ki Largo, čuveno zbog koralnog grebena koji posećuju hiljade ronilaca.

Mostovi za pecanje
Mostovi na ovom autoputu su niski i vrlo dugački, najduži ima čak 10 km, tako da vozeći se, zapravo, putnik ima osećaj da lebdi iznad vode. Na starijim mostovima je dopušten i ribolov. Prekomorski autoput i ostrva poseti oko tri miliona turista godišnje.

Ono što odmah privuče pažnju kopnenog putnika namernika jesu poštanski sandučići koji se celim putem takmiče u neobičnosti. U kućama kolonijalnog stila, sa crvenim ciglama i dekorativnim pločicama, kao da još živi delić nekadašnjeg robovlasničkog društva. A ispred njih, pored puta poštu dočekuju krava ukrašena američkim zastavaama, prasica sa vencem cveća i sandučetom među papcima, vatrogasni kamion ili drvena crkva. Niko nije umeo da objasni kako se ustalio ovaj običaj, ali su ga vlasnici kuća prihvatili kao da se takmiče koji će pre privući pažnju poštara ili makar slučajnog prolaznika.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here