EPA/Focke Strangmann
Nemački vojnici

Bundesver je nesposoban da zaštiti Nemačku u slučaju uvođenja ratnog stanja, jer ima slabu materijalnu bazu i nedovoljan broj personala, priznao je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus na kongresu frakcije Socijaldemokratske partije Nemačke u Bundestagu.

– Nemamo oružane snage koje su odbrambeno sposobne, odnosno, koje mogu da zaštite od ofanzivnog, žestokog rata – naveo je Pistorijus.

Prema njegovim rečima, Nemačka mora da uloži više sredstava u modernizaciju vojske, jer zemlja ima obaveze, uključujući i one prema drugim članicama NATO.

– Moramo da popunimo praznine koje su nastale u poslednjih 30 godina – rekao je ministar.

Među nedostacima u Bundesveru, Pistorijus je nabrojao nedostatak personala, tehnike i oružja koje nakon slanja Ukrajini treba popuniti.

– Koliko god to cinično zvučalo nekima, nemačko oružje sada spasava živote u Ukrajini – dodao je on.

Prethodno je nemački ministar najavio da će Berlin sledećeg meseca isporučiti Ukrajini još dva sistema protivvazdušne odbrane “Iris T”.

Nemačke vlasti ranije su saopštile da će Ukrajini isporučiti 14 tenkova “leopard 2”, i da će drugim zemljama dati dozvolu da Kijevu predaju nemačke tenkove iz svojih zaliha. Prema rečima nemačkog ministra odbrane, tenkovi “leopard 2” biće poslati u Ukrajinu “do kraja marta”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here