EPA/Filip Singer
Boris Pistorijus

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio je danas da o Kini treba suditi na osnovu njenih postupaka u vezi sa ratom u Ukrajini, a ne na osnovu onoga šta govori o tom sukobu.

Pistorijus je, povodom kineskog predloga za prekid vatre u Ukrajini, izrazio skepticizam, jer se istovremeno čuju izveštaji, za koje je rekao da ne zna da li su tačni, da Kina možda planira da snabdeva Rusiju dronovima, preneo je Rojters.

Pistorijus je, u intervjuu za nemački javni servis Dojčlandfunk, naglasio da je na Kijevu da odluči kada i pod kojim uslovima će da uđe u pregovore sa Rusijom, kao i eventualnom ponovnom zauzimanju Krima.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski prethodno je rekao da će ukrajinske trupe na kraju osloboditi sve teritorije koje je okupirala Rusija, uključujući i poluostrvo Krim.

NATO i Evropska komisija izneli su u petak sumnje u vezi sa kredibilitetom Pekinga da bude posrednik, nakon što je Kina u četvrtak objavila svoj predlog za prekid vatre u Ukrajini od 12 tačaka.

Zelenski je pozdravio pojedine elemente kineskog predloga, ali je rekao da samo zemlja u kojoj se vodi rat treba da bude inicijator mirovnog plana.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here