EPA/Sergei Ilnitsky

Hrvatski vojni analitičar Marinko Ogorec navodi da Ukrajina ima strahovite vojne gubitke i da je samo pitanje dana kada će Rusi zavladati celim Donbasom.

– Pao je Lisičansk, Rusima je sada otvoren kompletan Donbas – ocenjuje Ogorec.

Prema njegovim rečima, kad Rusi ovladaju tom teritorijom, postavlja se pitanje – šta dalje.

– Hoće li se zaustaviti na tome pa predložiti pregovore ili će pokazati dodatne apetite i krenuti prema Mikolajevu, odnosno Odesi? To je sada vrlo teško proceniti – navodi on.

Ogorec veruje da bi širenje sukoba na zapad Ukrajine bilo “previše optimistično” sa ruske strane.

Rat u Ukrajini umnogome je uticao na cene energenata u celom svetu, a Ogorec navodi da su zapadne zemlje već počele da vrše pritisak na ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i njegovu administraciju da pristanu čak i na loš sporazum, samo da se priča završi.

– Kad se krenulo sa sankcijama Rusiji, postavljalo se pitanje koliko će to Rusija izdržati, a sada se postavlja pitanje – koliko će to Evropa izdržati – napominje Ogorec.

Ogorec smatra da se Rusija dobro pripremila na zapadne sankcije.

– Rusija može prežijeti u uslovima velike izolacije i to se sada vidi, a Evropa je jako zavisna od ruskih energenata i pati pod sopstvenim sankcijama – navodi on.

S druge strane, Ogorec smatra da rat ide naruku SAD i da je to jedan od razloga zašto Vašington toliko pomaže Ukrajini.

– Ukrajina mora početi razmišljati šta dalje, jer imaju strahovite gubitke, trpe jako pod napadima, imaju velike materijalne i još veće ljudske gubitke i to je na duže vreme neodrživo. Ukrajina je već sada vraćena bar 50 godina unazad po pitanju razvoja – zaključuje Ogorec.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here