Plaćeni ubica Šakal: Prikažite me istinito

0

 

Šakal nekada i sada

Šakalova advokatica Izabel Kutant-Peir je podnela je tužbu sudu u Francuskoj, gde njen klijent služi doživotnu kaznu, sa zahtevom da mu se dopusti nadzor nad dokumentarnim filmom koji se snima o njegovom životu i “delu”.

 

Karlos (Šakal) je postao zastrašujuća legenda i uzor mnogim teroristima i masovnim ubicama još dok se o njemu vrlo malo znalo. Svetske policije su dugo imale samo uopšten fotorobot i nejasne snimke uz pomoć kojih su ga tražile.
 

Ilič Ramirez Sančez, sa nadimcima Karlos i Šakal, poreklom iz levičarske porodice zbog čega je i dobio ime po Lenjinovom prezimenu (Vladimir Iljič Uljanov), je najpoznatiji po otmici 11 ministara nafte zemalja članica OPEK-a 1975. godine. Organizovao je i niz bombaških napada u kojima su "kolateralna šteta“ često bili i slučajni prolaznici.
 

Jedno vreme je bio povezan s teroristima levičarsko-nacionalističkog Narodnog fronta za oslobođenje Palestine (PFLP). Karlos, koji je poreklom katolik, prešao je posle toga na islam, ali je zadržao svoja sekularna “antiimperijalistička” i “antikolonijalistička” ubeđenja i verovanje da je nasilje prihvatljivo za ostvarivanje političkih ciljeva.

 

Uhapšen je 1994. u Sudanu, gde je bio na lečenju, a odatle je tajno izručen francuskim vlastima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here