J. Gajeskov
Episkop Siluan

SPC i njeni vernici širom Australije svečano su u ponedeljak, 15. februara, obeležili veliki hrišćanski praznik – Sretenje Gospodnje, uspomenu na dan kada je Bogorodica prvi put uvela u hram novorođenog Hrista da ga posveti Bogu.

Svečeno je bilo u svim našim crkvama, u prisustvu lepog broja vernog naroda, bez obzira što je bio radni dan.

Posebno svečano bilo je u Sabornom hramu Svetog velikomučenika Georgija u sidnejskoj Kabramati, gde je svetu arhijerejsku liturgiju služio, vernike pričestio i divnu prazničnu besedu izgovorio episkop Siluan.

Sasluživali su starešina hrama protojerej-stavrofor Đuro Đurđević i protojerej Goran Ćećez, kao i đakon Miloš Raketić.

Apostole je čitao ipođakon Veljko Mrakić

Apostole je čitao ipođakon Veljko Mrakić, Jevanđelje đakon Miloš a odgovarao crkveni hor.

Čestitajući praznik, episkop Siluan je između ostalog naglasio da je u životu najvažniji susret sa Bogom i sa čovekom, istinski srećan je samo onaj čovek koji se sretne sa Bogom i sa istinskim čovekom, a jedini istinski Bog i čovek jeste Gospod Isus Hristos.

On je takođe naglasio da je Dan Sretenja 1804. godine bio presudan za istoriju srpskog naroda, jer je tog dana Karađorđe Petrović podigao u Orašcu Prvi srpski ustanak, a na Sretenje 1835. u Kragujevcu je proglašen i prvi ustav kneževine Srbije, poznat kao Sretenjski ustav i da Srbija na ovaj dan slavi Dan državnosti.

Raduje podatak da je toga dana među vernicima u kabramatskoj svetinji bilo nekoliko mališana s roditeljima ili bakama i dekama, a što je za pohvalu svi se pričestili.

Uroš Škorić (3) sa bakom Bosom

Posle završenog verskog dela, u parohijskom domu članice ovdašnjeg Kola sestara pripremile su trpezu ljubavi za prisutne.

Na kraju jedna važna informacija: povodom izbora novog patrijarha SPC u četvrtak 18. februara sa početkom u 18.30 sati, u Sabornom hramu u Kabramati biće služen prigodan Moleban.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here